Petit Bateau viert 100-jarig bestaan van de onderbroek

PARIJS, 13 februari 2018 14:33 | Rosita van der Kwaak

Gerelateerde berichten

Meer berichten uit: Vrouwenmode

Petit Bateau vierde op dinsdag 6 februari groot feest in Parijs, want de onderbroek van het merk bestond 100 jaar. Het Franse modemerk, dat claimt de uitvinder te zijn van de onderbroek, pakte groots uit om het jubileum te vieren.

Petit Bateau had op 6 februari het Palais de Tokyo in Parijs omgetoverd tot een waar onderbroekenwalhalla. Van de geschiedenis van de onderbroek op de muur tot kermisspelletjes met onderbroekenprijzen: onderbroeken grijpen en ballen gooien voor een blikje pepermuntjes in de vorm van een onderbroek. Het feest werd compleet met taarten in de vorm van de onderbroek.

Petit Bateau event (4) Petit Bateau event (5)

Petit Bateau presenteerde deze avond ook de speciale jubileumcollectie voor zomer 2018, genaamd ‘100 Years of the Panty’. Voor de motieven hebben de ontwerpers de archieven van het bedrijf doorgespit op verborgen schatten en die bewerkt tot originele all-over prints. Zij lieten zich daarbij inspireren door de jaren vijftig en zestig en gebruikten een illustratie uit de wintercatalogus voor 1967, een onderkledingdoos uit de collectie voor 1957 en de cover van de zomercatalogus voor 1956.

Petit Bateau packshots (2)

 

Ontwerpwedstrijd

Tijdens het jubileumfeest werden ook de winnaars van de ontwerpwedstrijd bekend gemaakt. Consumenten uit Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Japan konden in januari online hun fantasie de vrije loop laten op een witte onderbroek. De zes winnaars zien hun ontwerp terug in de winkel en ontvangen een geldprijs van €3000 en een geschenkbon van Petit Bateau ter waarde van €1000.

Petit Bateau event (3)

De eerste onderbroek uit 1918 werd tentoongesteld.

Artikel 400

De eerste onderbroek die Petit Bateau in 1918 creëerde had een eenvoudige vorm: bijna vierkant, een beetje zoals de moderne boxershort. Het kledingstuk was bedoeld als vervanging van traditionele lange onderbroek, die ouderwets werd gevonden. De onderbroek werd bovendien gebreid met een nieuwe steek, de 2x2 rib. Deze onderbroek werd oorspronkelijk artikel 400 genoemd. Lang voordat het merk en het model werden geoctrooieerd was hij een succes, onder kinderen én moeders. Tussen 1921 en 1930 zijn er meer dan 30 miljoen Petit Bateau-onderbroeken geproduceerd. Tegenwoordig worden er in totaal 4,7 miljoen Petit Bateau onderbroeken per jaar verkocht over de hele wereld.

Petit Bateau (1)

Speciaal voor de jubileumcollectie is The Original, zoals die eerste onderbroek tegenwoordig door Petit Bateau genoemd wordt, gedecoreerd met een van zijn iconische mariniè€re-streeppatronen. Hij heeft nog steeds een hoge taille, maar is aan de zijkant hoger uitgesneden. De lintjes om de tailleband te verstellen zijn vervangen door knoopjes, als eerbetoon aan de allereerste uitvoeringen.

Petit Bateau (2)

De snit van The Classic, de klassieke witte onderbroek, is geleidelijk geëvolueerd totdat in 2000 de vorm en het materiaal ingrijpend zijn veranderd. De karakteristieke afwerking komt terug in het boordlint, een picotrandje en een klein strikje aan de voorkant. In de jubileumcollectie komt The Classic terug in verschillende printjes uit het archief van het merk.

Petit Bateau (3)

The Child's ruffled panty, een  onderbroek met ruches in lichtgewicht ribstof, is sinds 2007 een klassieker in de kindercollecties. Het broekje komt in de jubileumcollectie terug met de legendarische milleraies-strepen die in 1970 zijn ontworpen, in de oorspronkelijke kleurstellingen.