Hoe gaat het met Zee & Zo?

Amsterdam, 30 juni 2016 16:02 | Door de redactie

Door de crisis verloor kinderbadkledingmerk Zee & Zo een aantal grote afnemers, maar toch weet oprichter Caroline van den Berg het merk fier overeind te houden. “Gelukkig komen er wel weer nieuwe winkels bij. De crisis heeft mij niet de nek om gedaan.”

“Het gaat naar omstandigheden goed. Het is in de kinderkleding natuurlijk niet geweldig en dat merk ik ook”, vertelt Caroline van den Berg over haar kinderbadkledingmerk Zee & Zo. Toch weet ze het hoofd boven water te houden. “Er zijn veel zaken die failliet gaan en slecht verkopen, maar gelukkig komen er wel weer nieuwe winkels bij. De crisis heeft mij niet de nek om gedaan.”

Zee  Zo bank

Waren de afgelopen jaren met de crisis erg zwaar?

“Ja en vooral in de vorm van dat winkels failliet gaan en je niet betaald krijgt. De oneerlijkheid dat ze je hele collectie al verkocht hebben en ik niets ervan terug zie. Er zaten grote jongens bij, zoals een Neckermann, en dan gaat het om veel geld. Klanten hoeven bij mij ook niet van tevoren te betalen. Ik lever eerst en dan pas ontvang ik geld. Dat gaat dus niet altijd goed, maar toch wil ik het op deze manier blijven doen want ik vind het raar als ik iemand laat betalen voordat hij het gezien heeft.”

Is het niet juist lastig om in maar een klein deel van het jaar te kunnen verkopen?

“Ja, we hebben maar één seizoen per jaar waarin we een collectie aanbieden, maar het voordeel is wel dat ik het daardoor alleen kan doen. In de winter verkopen we echter wel door. Je ziet dat er dan gekocht wordt voor zwemles of op vakantie. Ik zie in mijn webshop dat er vlak voor kerst een piek is in de verkoop. Winkeliers willen echter vaak nog niet zo vroeg al badkleding in de winkel hebben liggen, maar zodra zij dat ook willen zou het best kunnen zijn dat ik twee collecties per jaar ga maken.”

Zee  Zo boardshort Zee  Zo bondgirl

Waarom ben je kinderbadkleding gaan ontwerpen?

“De reden dat ik alleen badkleding doe en geen items eromheen, is omdat ik al jaren in de kinderkleding werk en voor veel kindermerken hun badkledinggedeelte heb ontworpen. Ik heb gemerkt dat badkleding toch wel een ondergeschoven kindje is. Het is niet een specialisatie die een merk onder de knie heeft. Iemand die jassen ontwerpt kan niet ook badkleding maken, dat zijn totaal andere technieken. Voor veel merken is het een accessoire.”

“Ik ben acht jaar geleden Zee & Zo begonnen om dat te doorbreken. Ik wilde juist specialisatie hebben in badkleding. Ik heb de goede fabrieken en de juiste pasvormen, ik weet alles van badkleding. Af en toe zit er wel een jurkje of een teenslipper bij, maar het draait om badkleding, dat blijft het ding wat perfect moet zijn. Winkeliers waarderen dat. Het is goede kwaliteit met een mooie pasvorm en met een leuk detail eraan.”

Zee  Zo girls bank

Wat maakt de kleding onderscheidend?

“Het is blij, vrolijk en druk. Zeker een kind in badkleding moet dat zijn en dat probeer ik in mijn ontwerpen ook te laten zien. Daarnaast zijn het gemakkelijke pasvormen, geen moeilijke dingen met kraaltjes waarmee ze achter een glijbaan blijven hangen. Ik doe wel hier en daar een franje en een kraaltje, maar wel op een plaats dat het comfortabel zit.”

“Ik probeer ook mee te denken met de consument. Vanaf zomer 2017 hangt er bijvoorbeeld een armbandje aan de items waarop ouders hun telefoonnummer kunnen zetten. Een glow in the dark bandje wat het kind leuk vindt, maar ook ideaal is voor de ouders. Daarnaast heb ik ook sinds kort vanaf maat 152 een uitneembare padding in de topjes voor meiden. Ik leer van winkeliers, kinderen en ouders. Dat maakt de collecties.”

Hoe werkt de inkoop?

“Ik doe niet aan een minimum bedrag of een minimum aantal items. Ik vind het redelijk arrogant van merken als je bijvoorbeeld acht maten op een rij moet inkopen, terwijl de ene winkel juist is gespecialiseerd in kleine kinderen en de ander in grote. Ik wil dat ze datgene kopen wat ze denken te gaan verkopen.”

Zee  Zo plates Zee  Zo rokje en schommel

Bij hoeveel winkels ligt Zee & Zo?

“In Nederland lig ik in ongeveer 80 winkels. Ik ben ook altijd nog op zoek naar nieuwe winkels. Het merk wordt vooral goed verkocht in kinderspeciaalzaken, maar er zijn ook wat sportwinkels, webwinkels en warenhuizen waar Zee & Zo verkocht wordt. De pasvorm is zo goed en alles is verstelbaar, dus het is ook voor webwinkels erg interessant.”

Hoe zie je de toekomst voor je?

“Doorgaan zoals we nu gaan, maar niet te groot worden. Ik ben eigenaar en ontwerper, iedere winkelier kan mij bellen en ik probeer oplossingen te vinden. Zoiets zou nooit kunnen als je te groot bent. Het mag iets groeien, maar ik wil niet op iedere hoek van de straat liggen. Ik maak per model nu ongeveer 600 stuks en dat vind ik mooi genoeg voor een klein land als Nederland. Je wil niet dat alle kinderen op het strand in dezelfde bikini lopen.”

“Ik verkoop ook al in het buitenland: België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Engeland. Dat is echter niet echt noemenswaardig. Ik zou graag verder uitbreiden in Europa. Ik ben ook aan het proberen om in Australië te verkopen. Daar is het natuurlijk zomer als het hier winter is. Dan kan je helemaal mooi doorverkopen.”

Contact

Voor meer informatie neem contact op met Caroline van den Berg door te mailen naar caroline@zee-zo.com of te bellen naar 06-51607875.

Zee  Zo schommelbank