TOP

Baby Innovation Award: ‘We leven in het tijdperk van de digibaby’

Met de Negenmaandenbeurs in zicht zijn ook de voorbereidingen voor de zestiende editie van de Baby Innovation Award in volle gang. Bengels sprak met Carola Siksma, organisator van de verkiezing.

Waarom is deze verkiezing ook interessant voor retailers?

“Het is een fantastische manier om op de hoogte te blijven van de trends en innovaties en geïnspireerd te raken, dat allereerst. Maar we zijn inmiddels ook een keurmerk geworden, we zijn namelijk voorzichtig met het uitreiken van onze awards omdat het om babyproducten gaat en willen niet dat er achteraf iets met een product blijkt te zijn. Daarom selecteert onze vakjury in elke categorie heel kritisch de items die in aanmerking komen voor een Baby Innovation Award. Midden januari volgt de Mama Jurydag waar moeders de producten bekijken. Ten slotte kunnen consumenten van 1 december tot 1 februari online stemmen op hun favorieten.”

Welke trends zie je anno 2019?

“We leven in het tijdperk van de digibaby. Dat speelt al een paar jaar, maar is nog in volle gang. Verder komen opvallend veel producten in aanmerking voor de Green Award, meer dan de voorgaande jaren: biologisch en natuurlijk is mainstream aan het worden. Dat verschilt van biologisch afbreekbare billendoekjes tot speelgoedblokken van restmateriaal van de suikerrietplant. Ondernemers zijn ook veel vaker van A tot Z betrokken bij het productieproces. Ze willen echt vanaf het allereerste moment een duurzaam proces neerzetten. Dat is bewonderenswaardig om te zien.”

Wat is er bijzonder aan deze verkiezingen?

“We hebben een Design Award toegevoegd omdat sommige items erg uitblinken op dat gebied.

Verder hebben we de website vernieuwd, de focus ligt meer op beeld en minder op de tekst en er is een Engelstalig gedeelte. Wat betreft de inzendingen zijn er niet heel grote stappen genomen. Dat is ook logisch, want voordat een merk zoiets als een nieuw type kinderwagen lanceert gaan er zo vier jaar aan voorbereidingen aan vooraf. Innovaties in deze markt gaan nu eenmaal niet over een nacht ijs.”

De uitreiking van de Baby Innovation Awards vindt plaats tijdens de Negenmaandenbeurs in de RAI in Amsterdam.

Voor meer informatie: babyinnovationaward.nl

BIA genomineerden foto BIA 2019