TOP

Consumentenbond laat 4500 valse webshops offline halen: ‘Nog maar het topje van de ijsberg’

In totaal 4500 valse webwinkels zijn afgelopen jaar offline gehaald door de consumentenbond.

Beeld: Pixabay

De Consumentenbond heeft over het jaar 2018 in totaal 4500 nepwebshops uit de lucht laten halen. Dat meldt de organisatie in een persbericht. In de eerste helft van het jaar gingen 1800 malafide websites op zwart, in de tweede helft kwamen daar nog eens 2709 bovenop. Volgens de Consumentenbond is er sprake van een wildgroei aan nepwebwinkels, vooral uit China. “Een plaag voor Nederlandse consumenten. Alleen in het laatste half jaar al kwamen er 3100 nieuwe bij.”

Dat is nog maar het topje van de ijsberg. De Consumentenbond stelt dat er tussen de 25.000 en 35.000 nepwebshops zijn die zich richten op Nederlandse consumenten, ten opzichte van zo’n 90.000 ‘echte’ (dus betrouwbare) winkels.

Internetcriminelen registreren hun nepwebshops bij een beperkt aantal registrars (een bedrijf dat domeinnaam registreert, red.). 86 procent van de op Nederland gerichte sites is ondergebracht bij het Indiase PDR of het Nederlandse Registrar.eu. Op verzoek van de Consumentenbond hebben beide registrars de valse webshops offline gehaald. Openprovider, het bedrijf achter Registrar.eu, belooft met ingang van 2010 alle binnenkomende aanvragen te gaan scannen op verdachte kenmerken. Aanvullend brengt SIDN, de stichting die alle .nl-websites beheert, de bezwaarprocedure voor verdachte sites vanaf januari 2019 terug van 35 naar 5 dagen.