TOP

Een derde van de grootste winkelgebieden heeft risicovolle toekomst

De toekomst van twintig van de zestig grootste gemeenten in Nederland ziet er op winkelgebied niet rooskleurig uit. Dit liet Retailnews op dinsdag 6 juni weten.

Een derde van de zestig grootste gemeenten in Nederland kan in de komende jaren nog wel eens in de problemen komen met zijn winkelgebied. Dat meldt Retailnews op dinsdag 6 juni naar aanleiding van de Retail Gemeente Atlas van Q&A Research & Consultancy. Vooral Emmen, Heerlen en Hilversum lopen veel risico op achterblijvende vloerproductiviteit. In deze steden zijn vooral de aspecten bevolkingsprognose, leegstand en winkeldichtheid slecht beoordeeld. Vergrijzing is een van de oorzaken waarom gemeentes een risicogebied zijn.

Winkeldichtheid
Een groot gevaar is de winkeldichtheid. In 37 van de zestig grootste gemeenten van Nederland is deze hoger dan gemiddeld en dat terwijl in negentien gemeenten de komende tien jaar het aantal inwoners niet of nauwelijks groeit. Dit betekent een grote kans op overaanbod en lage vloerproductiviteit.

Winkelleegstand
Op het moment is er in 33 van de zestig grootste gemeenten van Nederland een winkelleegstand van meer dan tien procent. Bij een tiende van de gemeenten staat er zelfs meer dan vijftien procent van de winkels leeg en de kans is groot dat dit percentage blijft stijgen, grotendeels door de vergrijzing. Vooral in Emmen, Heerlen en Hilversum is dit risico erg groot.

Veelbelovende winkelgebieden
Amstelveen, Haarlemmermeer en Den Bosch hebben volgens de Retail Gemeente Atlas een rooskleurige toekomst als het gaat om winkelgebied. Deze gemeenten hebben een relatief lage winkeldichtheid, kampen met weinig leegstand en hebben een positieve bevolkingsprognose. De kansrijke gebieden hebben vooral veel jongeren van tussen de vijftien en dertig. Deze jongeren verwachten door hun drukke leven en hoge kosten echter wel langere openingstijden en winkels met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Lees ook: vijf winkelgebieden van de toekomst