TOP

Koopavond op de tocht door tekort aan personeel

De koopavond staat op de tocht door het gebrek aan personeel. Dat zegt Inretail-directeur Jan Meerman tegen de Telegraaf. Door de grote personeelstekorten kan inmiddels de helft van de winkeliers het rooster niet meer rond krijgen.

Veel winkels hebben te maken met een voortdurend bezettingsprobleem en vacatures die vaak maanden open staan. Dit zegt Jan Meerman in de Telegraaf. Volgens hem moeten de winkelopeningstijden worden aangepast aan de bezetting. Winkeliers kiezen dan eerder voor sluiting op momenten die minder druk zijn zoals dus de koopavond, zondag en maandag.  “Winkeliers willen niet van de koopavond af, maar kunnen niet anders omdat ze de bezetting niet rond krijgen”, aldus Jan Meerman.

Helft heeft vacatures

De detailhandel is een van de vele branches waar men te maken heeft met personeelstekort. “Verkopers, keukenmonteurs, parketleggers… de lijst is te lang om op te noemen”, verzucht Jan Meerman, die weet dat de helft van de winkeliers vacatures heeft waar ze niemand voor kunnen krijgen. Dit blijkt uit een enquête van de brancheorganisatie. “Het is heftig momenteel”, vertelt Meerman. “Het tekort aan mensen is structureel geworden. Ondernemers worden dagelijks geconfronteerd met dit probleem.”

Ook voor corona hadden veel winkels al te maken met een tekort aan medewerkers, maar de lockdowns hebben de situatie nog wat lastiger gemaakt. “Tien tot twintig procent van de medewerkers is uitgestroomd tijdens de lockdowns. Een deel van die mensen zijn we ook echt kwijt”, zegt Jan Meerman in de Telegraaf.

Klant blijft weg

Terwijl de winkels te maken hebben met onderbezetting, laat ook de klant het nog afweten. Vorige week meldde marktonderzoeksbureau RMC dat de Nederlandse winkelstraten het nog altijd moeten doen met veel minder bezoekers dan voor de coronacrisis. De afgelopen maanden waren er 55 procent minder passanten dan in dezelfde periode in 2019. De koopavond en weekenden worden minder druk bezocht en mensen gaan juist meer doordeweeks winkelen. Meerman: “De afgelopen vijftien jaar zijn winkels juist steeds vaker en langer open gegaan. Maar als de krapte voortduurt, verwacht ik dat meer winkels op zondagen en avonden dicht zullen blijven.”

Drie oplossingen

Naast de detailhandel heeft de horeca veel last van personeelstekort en dat is geen toeval volgens Piet Rietman, econoom bij ABN Amro. In de Telegraaf zegt hij: “Bepaalde branches moeten zich achter de oren krabben. Flexwerkers werden toen corona uitbrak niet meer ingeroosterd, dan kan het ook niet als verrassing komen dat die mensen niet meer terugkomen.”

Ook de magere lonen en het werken op ongunstige tijden maken het moeilijk nieuwe medewerkers te vinden, denkt hij. “Voor een personeelsprobleem zijn drie oplossingen. Een ondernemer kan investeren in mensen, automatiseren en het dus met minder mensen doen of de productiviteit verlagen, door bijvoorbeeld een extra dag dicht te gaan. Maar bedrijven zullen ook de lonen moeten verhogen, dat vergroot hun overlevingskansen. Alleen is het de vraag of je het kunt betalen.”

Credit beeld: sdafjwwj via Pixabay