TOP
faillissementen

Meer faillissementen in februari 2023

Er zijn in februari 2023 meer bedrijven failliet verklaard dan in januari 2023, meldt het CBS. Het waren er 49 minder, wat neerkomt op een daling van 21 procent. Van alle winkels in baby- en kinderkleding is er maar 1 bedrijf failliet verklaard, maar wel een grote, namelijk AmazingKids. Het aantal faillissementen bleef laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Laag niveau faillissementen

In mei 2013 bereikte het aantal uitgesproken faillissementen een piek van 911, waarna het aantal tot en met augustus 2017 afnam. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk stabiel, maar sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en in augustus 2021 een laagterecord bereikt.

Helaas is deze trend sinds augustus 2022 omgeslagen en is het aantal faillissementen vier maanden op rij gestegen tot het hoogste niveau sinds mei 2020. Gelukkig daalde het aantal faillissementen in januari 2023, maar in februari nam het aantal weer toe.

Meeste faillissementen in de handel

Ongecorrigeerd voor zittingsdagen, werden er in februari 259 bedrijven en instellingen (waaronder eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken vertoonde de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 62, wat een stijging betekent van 29% in vergelijking met januari. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste ondernemingen. In verhouding werden er in februari echter de meeste faillissementen uitgesproken binnen de horecasector.

Bron: CBS