TOP

Nieuw babylabel Riffle: ‘Consumenten willen verrast worden, dat is een nieuwe werkelijkheid’

Marleen Rameckers van babylabel Snoozebaby verraste bezoekers van Sunday School met een gloednieuw baby- en kindermodelabel: Riffle. Bengels sprak met haar over de nieuwe collectie en de plannen voor de toekomst.

Hoe is het idee ontstaan?

“We merken dat er goede zin is bij de winkels, ze willen steeds vaker iets nieuws of anders proberen. Snoozebaby bestaat 13 jaar, onze klanten houden ervan om iets nieuws, in de verwachting van de bekende Snoozebaby-producten te zien. En om nou een heel gekke sprong te maken met het label willen we niet, we houden van een vertrouwde samenwerking. Bovendien zit ‘baby’ in de naam, dan kun je al geen grotere maten ontwikkelen. Vanuit Snoozebaby hebben we daarnaast ook behoefte aan iets nieuws. We waren met Snoozebaby al de breedte in gegaan, met onder andere een tweede en derde seizoenscollectie. Onze noos-lijn hebben we in de stijl van Snoozebaby gehouden, maar de komende seizoenscollectie willen we lostrekken vanonder de Snoozebaby-paraplu. Dit geeft ons de mogelijkheid om andere verkooppunten te bereiken. Een aantal nieuwe winkels waarmee we niet werkten willen een start maken met de eerste zomercollectie van Riffle. Daarmee spreken we gelijk een heel andere groep retailers en consumenten aan.”

Wat voor retailers en consumenten zijn dat?

“Ik denk een beetje de vooruitstrevende klant, maar vooral klanten die iets nieuws durven. Riffle is gedurfd, eigenwijs, humoristisch en kwalitatief. We werken met Snoozebaby in hoge mate samen met winkels die al 10 tot 20 jaar een winkel hebben. De nieuwe, concept store-achtige winkels hebben kleinere collecties waar iets meer snelheid in zit, waardoor de consument sneller verrast wordt. Dat is echt een nieuwe werkelijkheid. Bij Snoozebaby zien we dat ook, vroeger hadden we een kleur soms wel zeven jaar in de collectie, nu niet langer dan anderhalf jaar. Op deze ontwikkeling kunnen we met Riffle anticiperen. We wilden de prijs competitief zijn, maar wel exclusief en dus bij een beperkt aantal verkooppunten liggen. In Nederland worden dat er tussen en 50 en 75.”

Hoe ziet de eerste zomercollectie eruit?

“Voor het eerst gaan we met een andere leverancier samenwerken, die heeft expertise op andere vlakken. Op kindermodebeurs Playtime merkten we dat winkels het belangrijk vinden dat kleding GOTS-gecertificeerd is. Hoe leuk de collectie ook is, ze willen die certificatie erbij. Daar spelen we op in, we passen bijvoorbeeld een digitale print toe bij bepaalde items van Riffle waar helemaal geen water aan te pas komt, wat natuurlijk heel duurzaam is. De alpacaprint is dit seizoen heel duidelijk het signatuur van Riffle, we willen humor met een knipoog laten terugkomen. Er komt ook een niet-bestaand vogeltje in voor, fantasie is een ander belangrijk onderdeel van ons statement. Maar we verliezen het commerciële deel niet uit het oog. We combineren zachte kleuren met pittige kleuren, daarom hebben we een trendkleur als oker, oif zoals wij dat noemen; golden sun. Deze kleur wordt heel goed opgepikt door concept stores. De items zijn gemaakt van honderd procent katoen, zachte sweat en jersey. Ik merk dat winkels eraan moeten wennen, maar ziet het heel gestyled uit.”

De presentatie aan het Nederlandse publiek tijdens Sunday School is achter de rug, wat zijn de plannen voor nu?

“Deze week hebben we een mail eruit gestuurd aan 75 winkels die we zelf hebben geselecteerd. Met een aantal werken we al samen, maar het zijn grotendeels nieuwe winkels. Met belangstellenden plannen we bezoeken in om te zien of het merk bij ze past. En we zijn alweer bezig met de wintercollectie, daarmee borduren we voort op wat nu staat. We houden bijvoorbeeld het baggy broekje uit de zomercollectie erin om herkenbaarheid te houden. We voeren in ons concept twee commerciële prints en een uitgesproken printje. Maar zorgen ook voor rust in het totaalbeeld. Dat vinden winkels prettig: sommigen willen iets uitgesproken en anderen hebben behouden klanten. We willen graag dat iedere klant een leuke set kan samenstellen. Ik sluit zeker niet uit dat we met maten uitbreiden, die aanvragen krijgen we nu al veel van klanten.”