TOP

Nieuw merk: Ibi


Tijdens Sundayschool introduceerden Ed en Joke Pronk kinderkledingmerk Ibi en de bijbehorende foundation. Het duurzame label werkt met ecologisch katoen, verpakt en verzendt zonder plastic en probeert de plastic soep tegen te gaan. Bengels sprak met het duo over hun duurzame initiatief.

Hoe is het idee voor Ibi geboren?

“Dat was op 2 juli 2017. Die dag voeren wij op de Middellandse zee en stuitten op een zeeschildpad die vast zat in een plastic doek. We namen de zeeschildpad aan boord en bevrijdden het dier en lieten we hem weer vrij in de oceaan. Het was een prachtig moment, maar het liet ook een diepe indruk achter. Vanaf toen besloten we om een steentje bij te dragen aan een schone oceaan én om bewustwording rondom het gebruik van plastic te creëren. Tijdens die reddingsactie voeren we vlakbij Ibiza en daarom kwamen we op de naam Ibi: zo hebben we de schildpad genoemd en zo is ook de naam van het merk geboren.”

 

Hoe ziet de eerste collectie eruit?

“Per jaar brengen we twee collecties uit: een lente- en zomercollectie en een herfst- en wintercollectie. Per verkocht artikel doneren we middels sponsoring 5 euro aan de Ibi Foundation. Dit geld gaat naar projecten die de strijd aangaan met de plastic soep. De Ibi collectie is een stoere vrijetijdscollectie. Alles in de collectie is duurzaam geproduceerd, zelfs de prints op de kleding zijn op milieuvriendelijke wijze geproduceerd. De collectie is gericht op jongens en meisjes in de leeftijd van 3 tot en met 12 jaar. Kinderen hebben de toekomst en een betere motivator dan deze doelgroep is er volgens ons niet. Wij als ouders zullen ons beste beentje voor moeten zetten om onze kinderen een toekomst te geven waarin er geen plastic in de oceanen drijft en het leven van de zeedieren weer vrij zal zijn.”

 

Hoe is het ontvangen op Sundayschool?

“De reacties die we op Sundayschool hebben gekregen – maar ook via social media – zijn eigenlijk alleen maar uitmuntend te noemen. En dat kan volgens mij ook niet anders. We produceren op een ecologische manier en zetten ons daarmee in voor een beter milieu en schonere oceanen. Kinderen maar ook hun ouders zijn laaiend enthousiast over de kleuren en de kwaliteit van de kleding. Ook het doel achter de kinderkleding en de Ibi Foundation zijn zeer enthousiast ontvangen.”

 

Wat zijn de plannen op langere termijn?

“We willen onze collectie uitbreiden in de toekomst maar wel met de frisse en stoere toon die we nu hebben neergezet. Ook zijn wij van plan om de collectie in de toekomst in meerdere Europese landen aan te bieden en overzees te kijken naar nieuwe markten. Hiernaast hebben we met de Ibi Foundation een project lopen waar we een op zonne-energie aangedreven catamaran gaan gebruiken medio augustus 2019. De catamaran heeft een plastic opruimsysteem om op een snelle en effectieve manier zoveel mogelijk plastic uit zee te halen bij Ibiza en de Balearen. In de toekomst willen we meerdere catamarans van dit type aanschaffen om een nog groter deel van de oceanen vrij te maken van plastic. Wij zijn actief op zoek naar sponsoren die dit project van de Ibi Foundation willen steunen. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen op onze website