TOP

Bits & Pieces: kindermodetrends najaar-winter 2020-2021


Kiki Poulisse bracht onlangs het gloednieuwe kindermodetrendboek Bits & Pieces uit in samenwerking met trendwatcher Christine Boland. Bengels sprak met Poulisse over haar nieuwe boek en actuele – en toekomstige – trends in kindermode.

Hoe heb je je ontwikkeld tot trendwatcher?

“Na de Willem de Kooning Academie ben ik 3 jaar werkzaam geweest als art director bij verschillende reclamebureaus. Daarna heb ik een stylingopleiding gevolgd en kon ik na mijn stage in 2000 beginnen als junior designer bij de Bijenkorf. In het begin maakte ik vooral trendboeken en T-shirts voor de jongerenafdeling Chill-Out en niet lang daarna werd ik senior designer. De trendpresentaties en trendboeken die ik maakte dienden als inspiratie en houvast en samen met inkoop maakte ik, aan de hand van deze boeken, ontwerpen en artworks voor de Bijenkorf collecties. Zo is het balletje wat betreft trend forecasting begonnen.”

Hoe ben je tot de samenwerking met Christine Boland gekomen?

“Toen ik in 2008 mijn eigen bedrijf Studio Bij Kiki begon was de Bijenkorf mijn eerste opdrachtgever en kon ik aan de slag voor Christine Boland, die ik nog kende uit mijn Bijenkorf tijd. Inmiddels werken we alweer een hele tijd samen voor diverse opdrachtgevers. Vorig jaar kwam vanuit haar agent in Londen de vraag of we ook een trend guide voor kinderen konden samenstellen. Vorige maand hebben we alweer onze tweede co-publicatie uitgebracht. Dat is ‘Bits & Pieces’ – Kids Trend Stories and Colour Concept A/W 2020/21 geworden.”

Wat kun je vertellen over Bits & Pieces?

“De trend guide geeft ontwerpers, merken, inkopers, redacteuren en stylisten inspiratie en houvast voor kids fashion, design en lifestyle in het najaar- en winterseizoen van 2020/2021. In de 250 pagina’s van het trendboek vind je 4 inspirerende trend stories met details in kids fashion, streetwear, denim, accessoires, home deco, stationery en lifestyle. Voor alle trend stories hebben we statements uitgewerkt die gaan over de belangrijkste vormen, materialen en dessins van het nieuwe seizoen. Ook zijn er seizoensinspiratiepagina’s te vinden voor Halloween en Kerstmis.”

Hoe kunnen bijvoorbeeld retailers deze trends heel praktisch toepassen, bijvoorbeeld qua styling?

“Behalve inspiratie en highlights van het nieuwe seizoen hebben we kleurkaarten gemaakt en 43 ‘colour keys’ met prachtige kleurcombinaties. Heel handig is de kleurenring die je ontvangt bij de trend guide, met de officiële Pantone TCX-kleurstalen. Ik vind het zelf altijd heel fijn om de stalen naast elkaar te kunnen leggen en dat werkt perfect met deze ring. Extra leuk vind ik de ‘royalty free’ illustraties van Studio Bij Kiki; voor elke trend story hebben we een pagina met artworks gemaakt die te gebruiken zijn in eigen ontwerpen en dessins.”

Kun je een tipje van de sluier oplichten wat betreft najaar-winter 2020/21?

“Eén van de leukste trends voor dat seizoen zie je terug in onze trend story ‘Tiny Giants’, waar kids de nieuwe helden zijn. Hierbij horen superheldenoutfits, cartoonprints, tops met vleugels en ruches, uitvergrote vormen, asymmetrische silhouetten en grote schouders, lekker iconisch en over the top. Mijn favoriete trend voor het komende zomerseizoen 2020 zie je terug in de trend story ‘Pop-Timistic’ uit onze vorige trend guide, waar kids eruitzien als levensechte poppen zoals Barbie, Ken, Tarzan en Jane.”

‘Bits & Pieces’ is onder meer verkrijgbaar via Appletizer