TOP

CBS-cijfers: mooie cijfers voor modedetailhandel in oktober

De detailhandel heeft afgelopen oktober 6,6 procent meer omgezet dan in oktober 2020, meldt het CBS. Vooral kleding- en schoenenwinkels plusten fors ten opzichte van vorig jaar.

In de maand oktober groeide de omzet van de non-foodsector met 12,7 procent, terwijl de omzet van de foodsector 1,8 procent kromp. Ten opzichte van oktober 2019 lag de omzet van non-foodwinkels ruim 14 procent hoger.

De omzetcijfers van de schoenen- en kledingwinkels steken hier met kop en schouders bovenuit. Bij modewinkels noteert het CBS een stijging van 46,6 procent en bij schoenen- en lederwarenzaken een plus van 34,9 procent. Al zal bij de interpretatie hiervan wel rekening moeten worden gehouden met de coronapandemie. In oktober 2020 startte immers de tweede coronagolf met de bijbehorende maatregelen, zoals de vervroegde horecasluiting. Toch zijn het cijfers waar veel ondernemers tevreden mee zullen zijn. Ook omdat de omzet van deze winkels in oktober 2021 hoger was dan in oktober 2019.

Ook de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren, de drogisterijen, de winkels in meubels en woninginrichting en de winkels in recreatieartikelen hebben meer omgezet dan een en twee jaar eerder. Daarentegen hebben de winkels in consumentenelektronica en witgoed minder omgezet dan in oktober 2020. Wel was de omzet van deze winkels hoger dan in oktober 2019. De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in oktober 1,8 procent minder omgezet dan in oktober 2020.

Online groei vlakt af

De online omzet was in oktober 3,4 procent hoger dan in oktober 2020. Webwinkels (met als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 2,1 procent meer omgezet, multichannel retailers plusten met 5,1 procent. De online omzet van kleding en modeartikelen, van voedingsmiddelen en drogisterijen en van overig non-foodartikelen lag in oktober 2021 hoger dan in oktober 2020. De online omzet van consumentenelektronica was echter lager dan in oktober 2020.

Credit beeld winkelstraat Utrecht: CC0-Pixabay