TOP
consumentenvertrouwen

Consumenten koopbereidheid minder negatief in februari 2023

In februari toonden consumenten opnieuw een iets minder pessimistische houding dan de maand ervoor, volgens het CBS. Hoewel het consumentenvertrouwen nog steeds buitengewoon laag is, verbeterde het in februari tot -44, vergeleken met -49 in januari. De consumenten waren optimistischer over de economie en hadden een minder negatieve koopbereidheid.

Het consumentenvertrouwen in februari lag aanzienlijk onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-10) met een score van -44. De hoogste stand ooit werd bereikt in januari 2000 (36), terwijl de laagste stand ooit in september en oktober 2022 werd gemeten (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen sinds april 1986 elke maand.

Koopbereidheid

In februari steeg de koopbereidheid tot -37, vergeleken met -41 in januari. Vooral het oordeel over de financiƫle situatie voor de komende twaalf maanden was minder negatief. Het oordeel over de financiƫle situatie van de afgelopen twaalf maanden was ook minder somber dan in januari. Consumenten vonden de tijd om grote aankopen te doen minder ongunstig.

Samenstelling consumentenvertrouwen, februari 2023. Bron: CBS