TOP

Consumentenbond: Webwinkels houden zich niet aan regels

Een groot aantal webwinkels overtreedt wettelijke regels voor online aankopen. Dit terwijl deze regels in juni nog strenger worden.

Dat meldt de Consumentenbond in de Geldgids van april. De bond onderzocht hoe webretailers omgaan met de wettelijke regels. Daaruit blijkt dat webwinkels bijvoorbeeld de betaalwijze waarbij consumenten pas betalen ná ontvangst van het gekochte product niet aanbieden.

Bij online warenhuis Zalando mogen consumenten die niet door de ‘creditcheck’ komen, niet achteraf betalen. Zo’n bepaling mag niet: volgens de wet moet iedereen de mogelijkheid krijgen achteraf te betalen. Een ander punt waar het vaak misgaat, is het terugbetalen van de bezorgkosten bij retourzendingen. De wet schrijft voor dat de ondernemer voor die kosten opdraait, maar in veel gevallen krijgen consumenten de rekening.

De regels, vastgelegd in de Wet koop op afstand, worden vanaf 13 juni 2014 nog strenger. De Consumentenbond vraagt de toezichthouder ACM goed te kijken naar de naleving van de (nieuwe) regels en handhavend op te treden als dat niet gebeurt.