TOP

Dit zijn de nieuwe btw-regels voor webshops in de EU

Op 1 juli gaan de nieuwe EU-regels btw e-commerce in. Ondernemers die via een webshop verkopen aan particulieren in andere EU-landen, krijgen hiermee te maken. Waar moet je rekening mee houden?

Vanaf 1 juli gelden in de Europese Unie nieuwe btw-regels. Dat betekent dat webshops die verkopen aan particulieren in de EU te maken krijgen met nieuwe btw-regels bij een jaaromzet van meer dan 10.000 euro in de EU, maar buiten Nederland. Vanaf 1 juli betalen zij de btw die geldt in het land van de klant.

Wat te doen?

Webshopondernemers kunnen straks op twee manieren hun btw-aangifte regelen. De eerste mogelijkheid is om de btw aan te geven in elk afzonderlijk EU-land waarin zij hebben verkocht. Dit betekent dat internetondernemers die grensoverschrijdend goederen verkopen aan particulieren in andere EU-landen voortaan over hun prijs het btw-tarief in rekening brengen dat geldt in het EU-land van bestemming. Dat is vaak het land waar de klant woont. Daarbij doen zij ook de btw-aangifte en afdracht in dat land.

De tweede mogelijkheid is om gebruik te maken van de Unieregeling en de Invoerregeling. Hiermee regelt de ondernemer via het éénloketsysteem (One Stop Shop) van de Belastingdienst de btw-aangifte over de verkopen aan particulieren in andere EU-landen. De Invoerregeling is van toepassing op goederen die worden ingevoerd met een maximale waarde van 15 euro.

Er verandert meer als het om de btw in Europa gaat. Zo vervalt vanaf 1 juli 2021 de btw-vrijstelling voor verkopen van goederen tot en met 22 euro via webshops van buiten de EU. Over √°lle goederen van buiten de EU die rechtstreeks worden geleverd aan particulieren in een EU-land, moet btw worden betaald. Hierdoor is sprake van een gelijkere concurrentiepositie tussen ondernemers binnen en buiten de Europese Unie.

Meer informatie

Ondernemers die behoefte hebben aan meer informatie over de nieuwe btw-regels, kunnen hiervoor op verschillende plekken terecht. In april volgden ruim tweeduizend ondernemers al een webinar van de belastingdienst. Tijdens het webinar bracht de Belastingdienst webshopondernemers in anderhalf uur tijd op de hoogte van de nieuwe EU-regels voor btw. Ook kwamen de keuzes ter sprake die je als webshopondernemer hebt om aan de btw-verplichting te voldoen en wat je moet doen om goed voorbereid te zijn. De KVK ging in op hoe webshopondernemers het beste kunnen omgaan met de niet-fiscale zaken rondom de nieuwe btw-regels. Voor wie het webinar gemist heeft of het nog eens terug wil kijken. De Belastingdienst biedt hier de mogelijkheid.

Of bekijk hier de uitleg op YouTube:

Credit beeld: Pixabay