TOP

Coolcat en Prénatal tekenen akkoord Bangladesh toch [update]

De modebedrijven Coolcat en Prénatal zullen het Bangladesh Fire and Building Safety Agreement alsnog ondertekenen nadat minister Ploumen de winkels gisteren aan de schandpaal nagelde.

Verklaring Prénatal

Prénatal liet in een verklaring weten een aantal weken geleden al te zijn begonnen met de studie: “Het bedrijf onderschrijft dan ook de oproep van minister Ploumen om constant te blijven werken aan de verbetering van arbeidsomstandigheden.”

‘binnen een maand’

Roland Kahn, directeur van Coolcat, meldde aan Quote ook van plan te zijn het akkoord ‘waarschijnlijk binnen een maand’ te ondertekenen.

In een interview met BNR Nieuwsradio liet hij gisterenochtend nog weten dat hij het de schuld van de EU vond. “De EU heeft Bangladesh een invoervrije status gegeven. Als ik goederen uit India koop moet ik 12 procent invoerrechten betalen. Bij goederen uit Bangladesh niet. Laat ze dat maar eens veranderen.”

Imagoschade

Of het ondertekenen van het verdrag te laat komt om hun reputatie te redden betwijfelt Niels Oskam, redacteur van de merkenvergelijkingssite Rank a Brand. “Imago is iets dat in de hoofden van consumenten zit. Een merk doet er veel moeite voor om dat zorgvuldig op te bouwen. Als zoiets wordt aangetast, heeft dat een langdurig effect”, zo vertelde hij dinsdag in Metro.

Het merendeel van een Metro-lezerspanel liet al weten niets meer bij deze winkels te kopen zolang ze weigeren afspraken te tekenen voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.

Zwarte lijst

Lilianne Ploumen haalde maandag hard uit naar Coolcat, Wibra en Prénatal. In het AD liet zij weten deze winkels op de zwarte lijst te zetten. Ondanks verschillende oproepen weigerden de merken het akkoord te ondertekenen. Met het verdrag binden zij zich aan onafhankelijke veiligheidsinspecties.

“Of ze tekenen alsnog of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten”, aldus de Minister van Buitenlandse Handel in de krant. “Bedrijven als Zeeman, H&M, C&A, HEMA en V&D doen wél hun best. En de kleding is bij hen niet duurder. Het kan dus wel.”

Aanleiding verdrag

In het akkoord is nu vastgelegd dat het salaris van de arbeiders van 28 euro naar 50 euro per maand zal stijgen om de meest noodzakelijke levensbehoeften te kunnen betalen. Aanleiding voor het verdrag was het instorten van de fabriekspand in Bangladesh in april waarbij 1100 textielarbeiders om het leven kwamen.