TOP

Onderzoek: kinderschoenen wegbezuinigd

Uit de Kinderschoenen Monitor van Gigagaaf.nl blijkt dat 24 procent van de 588 ondervraagden minder kinderschoenen heeft gekocht. Dit is een stijging van 50 procent ten opzichte van zes maanden geleden.

De Kinderschoenen Monitor is bedacht door de webshop Gigagaaf.nl. Marjolein van der Steen, eigenaar van de webshop: “De uitkomst van de Kinderschoenen Monitor komt overeen met de trend die we al langere tijd zien. Goede kinderschoenen zijn door dure grondstoffen en ingewikkelde productieprocessen nou eenmaal niet goedkoop. En in deze tijd is het logisch dat je als ouder deze uitgave onder de loep neemt. Koopjes jagen en prijsvergelijken hoort daar bij. Wat me wel zorgen baart, is dat slechts 50% van de ouders zegt maandelijks of vaker te controleren of de schoenen nog groot genoeg zijn. Kindervoeten hebben ruimte nodig om te groeien en deze groei trekt zich niets aan van de economie.”

Kritischer
De Kinderschoenen Monitor laat zien dat ouders veel kritischer zijn geworden. 67 procent van de ondervraagden zegt kritischer te zijn op prijs-kwaliteitverhouding door de crisis en 73 procent vergelijkt waar de schoenen het goedkoopst zijn.

Invloed webwinkels
Ook de komst van webwinkels maakt het niet makkelijker voor de kinderschoenenbranche. Veel ouders kopen artikelen bij webwinkels, omdat ze denken dat ze daar goedkopere schoenen kunnen kopen. Ook gemakzucht speelt een rol hierin. Volgens brancheorganisatie INretail is de totale kinderschoenenmarkt in januari tot en met september met 5,1 procent gekrompen ten opzichte van vorig jaar. Bij schoenenwebshops is wel een groei geconstateerd. Bij Gigagaaf.nl is de omzet gegroeid met 65 procent. Ook bij andere kinderschoenenwebshops zijn groeicijfers geconstateerd.

Uit de Kinderschoenen Monitor zijn nog meer uitkomsten gekomen. Zie hieronder de top 5 en het verschil met zes maanden geleden.

 

nov 

mrt

verschil

1

Koopt minder kinderschoenen door recessie

24%

16%

  +50%

2

Koopt ieder seizoen nieuwe kinderschoenen

36%

90%

  -60%

3

Koopt liever twee paar goedkope dan één paar dure kinderschoenen

16%

 7%

 +129%

4

Checkt minimaal maandelijks maat schoenen van kind

53%

66%

  -20%

5

Bewaart schoenen voor jonger kind

25%

27%

  -5%

 

In totaal zijn 588 ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 16 jaar ondervraagd.