TOP

Gezamenlijke klantenkaart in Drenthe

Honderd zelfstandige winkeliers in de provincie Drenthe hebben sinds kort een gezamenlijke klantenkaart voor bezoekers. Inmiddels doen ook winkeliers uit andere provincies mee met de actie.

Om de grote omzetverliezen tegen te gaan hebben ongeveer honderd zelfstandige winkeliers in Drenthe een gemeenschappelijke kortingspas ingevoerd. De winkeliers raken veel omzet kwijt aan webwinkels en grootwinkelbedrijven als H&M, Bart Smit, Hema en Blokker. Om die verliezen te compenseren heeft aannemer Jan Huzen de klantenkaart bedacht.

Klantenkaart
Met de nieuwe klantenkaart ‘de geldtpas’ krijgen bezoekers bij de aangesloten winkeliers minstens twee procent korting op hun aankoop. Bedenker Jan Huzen is zelf geen winkelier, maar wilde graag iets doen voor de zelfstandige retailers die het nog steeds moeilijk hebben. “Sommigen zitten echt diep in de put door de crisis en de enorme concurrentie”, zegt Huzen tegen de NOS.

De deelnemende winkeliers verkopen onder meer kleding, schoenen, sieraden, boeken, fietsen, bloemen en doe-het-zelfartikelen. Uit de modebranche doen onder andere Be You Fashion&Living, Divally, Hokus Pokus Kinderkleding en Anita’s Schoenmode mee.

Advertenties vervangen door korting
De aannemer bedacht het concept Geldt.nl, waar de kortingspassen worden aangeboden. Volgens Huzen kunnen winkeliers de korting die ze weggeven uit andere besparingen halen. “Honderden euro’s die winkeliers normaal uitgeven aan advertenties in kranten en andere media geven ze nu in de vorm van kortingen rechtstreeks aan hun klanten. Prima toch?”

Geen politieke hulp
Eerdere pogingen om ondersteuning te krijgen via politiek of MKB Nederland mislukten. “Nee, daar hoeven we niks van te verwachten”, zegt Huzen. “Er wordt veel gepraat en het duurt allemaal ontzettend lang. Die tijd is er gewoon niet. Het roer voor kleine winkels moet gewoon om. En snel.”

Landelijk uitbreiden
Momenteel kunnen bezoekers de pas vooral gebruiken in Assen, Emmen en Hoogeveen. Maar inmiddels hebben ook winkeliers uit onder meer Amsterdam, Eindhoven en Groningen zich aangesloten. “Als ik zo de reacties hoor, kunnen we dit uitbreiden”, zegt Huzen. “Tot in het hele land.”