TOP

Hema wint rechtszaak van Lacoste

Hema kinderondergoed met printjes van krokodillen en leguanen was onlangs het onderwerp van een rechtszaak, aangespannen door het Franse kledingmerk Lacoste.

Lacoste, bekend door de applicatie van een krokodil op – met name – de polo’s, vond de krokodillen van de Nederlandse winkelketen te veel op hun Franse variant lijken. De Haagse voorzieningenrechter in Den Haag bepaalde echter deze week dat Hema met het betreffende kinderondergoed geen inbreuk maakt op de merkrechten van Lacoste.

Hema betwistte de vorderingen van Lacoste vanaf het eerste begin. In een persbericht maken zij bekend dat de hemdjes en onderbroeken een maximale verkoopprijs van respectievelijk acht en zeven euro per set van twee hebben. Het is algemeen bekend dat de prijzen van Lacoste aanzienlijk hoger zijn. De rechter oordeelde dat de consument die de hemdjes in de Hema winkel ziet in redelijkheid niet kan menen dat deze afkomstig zijn van Lacoste. Van verwarringsgevaar bij de consument is dan ook geen sprake. De rechter neemt hierbij ook mee dat Hema uitsluitend producten verkoopt van het huismerk. Klanten verwachten om die reden geen andere merken en al helemaal niet een luxemerk als Lacoste in de Hema winkels aan te treffen.

Op de foto zijn de gewraakte krokodillen te zien: Lacoste lookalikes of echt Hema?