TOP

Hoe herken je het nieuwe tientje?

Vanaf dinsdag 23 september is het nieuwe tientje in omloop. Ook benieuwd hoe dit nieuwe briefje eruit ziet en hoe je vervalsingen kunt herkennen?

Zowel retailers als consumenten zullen hem in handen krijgen: het nieuwe briefje van tien. Deze is vanaf dinsdag 23 september in omloop. Ook al lijkt het ontwerp op het oude briefje van tien, het nieuwe briefje heeft verbeterde echtheidskenmerken om vervalsingen tegengaan.

Onder het motto ‘kijk, voel en kantel’ wordt het publiek opgeroepen om de echtheid van het briefje te controleren. Hoe je dit kunt doen? Bengels legt uit: 

– Voel de voelbare inkt. Deze bevindt zich aan de linker- en rechterrand.
– Houdt het briefje in het licht. Het watermerk van het briefje toont een portret van Europa, de waarde en een raam. 
– Het hologram aan de rechterkant van het briefje toont een portret van Europa, de waarde en een raam. Daarnaast toont het smaragdgroene cijfer een lichteffect dat op en neer beweegt.

Vervalsingen tegengaan

In de tweede helft van 2013 werden er 353.000 valse eurobiljetten onderschept. Dit bleek 11 procent meer te zijn dat in de eerste helft van dat jaar. De kans is overigens wel klein dat je een namaakbiljet tegenkomt, want er zijn in totaal circa 15 miljard biljetten in omloop. Dit meldt de NOS

Het tientje is, na het 5-eurobiljet, het tweede eurobriefje dat sinds de invoering van de euro in een nieuw jasje wordt gestoken.