TOP

KABINET BEREIDT VOLLEDIGE LOCKDOWN VOOR: ‘ALLE NIET-ESSENTIËLE WINKELS DICHT’

Het kabinet zou een verregaande lockdown voorbereiden, waarbij bijna alles tot en met 19 januari 2021 dichtgaat - ook de niet-essentiële winkels, waaronder mode- en schoenenzaken.

Dat melden bronnen in Den Haag aan de NOS. De maatregelen zouden vannacht om twaalf uur al ingaan, om morgen een run op winkels te voorkomen. Premier Rutte spreekt het land vanavond om 19.00 vanuit het Torentje toe om de nieuwe maatregelen toe te lichten. Tot nu toe werd de non-food detailhandel ontzien, al sloten tijdens de eerste coronagolf veel (grote) mode- en schoenenretailers enkele weken vrijwillig de deuren.

Situatie in Duitsland

Het kabinet gaat nu over op drastischere maatregelen, omdat het aantal coronabesmettingen de afgelopen dagen hard is opgelopen, tot bijna 10.000 nieuwe gevallen per dag. Ook de situatie in Duitsland zou een rol spelen. De Duitse regering kondigde afgelopen zondag een strengere lockdown aan, waarbij de meeste winkels en scholen vanaf aankomende woensdag waarschijnlijk tot 10 januari 2021 dichtgaan. Het kabinet zou willen voorkomen dat Duitsers naar de Nederlandse binnensteden uitwijken.

Totale ramp

Paul te Grotenhuis zegt in een eerste reactie tegen het AD dat sluiting van de non-food detailhandel een ‘totale ramp’ voor de branche is, in de belangrijke weken voor kerst. Inretail adviseerde de overheid in een zondag verstuurd persbericht nog om de lokale aanpak voor veilig winkelen te blijven volgen en het Duitse scenario te vermijden. “Bij een totale sluiting leg je de economie bijna helemaal plat. Ook leveranciers kunnen dan niets meer doen. Er werken 800.00 mensen in de detailhandel waarvan het merendeel thuis zou komen te zitten.”

‘Intelligentere aanpak nodig’

Er is een intelligentere aanpak nodig dan een totale lockdown, vindt Inretail. De brancheorganisatie vindt het effectiever om te werken aan het spreiden en beperken van bezoekers in drukke winkelgebieden, bijvoorbeeld met extra beveiligers, eenrichtingsverkeer, sluiting van parkeergarages om bezoek van buiten te ontmoedigen en winkels van ’s morgens tot ’s avonds maximaal open te houden.

Lokaal ingrijpen

“We worden overspoeld door ondernemers uit het hele land die laten weten dat er in hun dorp, wijkwinkelcentrum of stadsdeel niets aan de hand is. Neem intelligentere maatregelen en zet de boel niet totaal op slot. Consumenten willen kerstaankopen doen en het online kanaal is al overbelast.” Volgens de brancheorganisatie is het landelijke beeld nog steeds ‘rustiger winkelstraten’ dan normaal. “Lokaal ingrijpen bij drukte werkt nu goed en moeten we blijven doen. We kennen 2.500 winkelgebieden in ons land en in 99 procent van de gevallen gaat het daar prima. Sluiting van alle non-food winkels in ons land is niet de oplossing van het probleem.”

beeld: Coronavirus Rechtenvrij Pixabay CC0 credit-www.pixabay.com-Iximus