TOP

‘Komst Amazon kan tot meer faillissementen leiden’

Vorig jaar werden er meer schadeclaims ingediend, dat heeft te maken met het aantal faillissementen in de retail. De komst van Amazon kan dit jaar tot meer faillissementen leiden.

Amazon kan meer faillissementen veroorzaken, zo voorspelt kredietverzekeraar Atradius naar aanleiding van hun rapport over het aantal wegens wanbetaling ingediende schadeclaims. Dat aantal is vorig jaar sterk gestegen met 17,1, een ruime verdubbeling in vergelijking met 2018. In waarde bedraagt de stijging 20,7 procent.

Graadmeter

Een toename van het aantal schadeclaims is een graadmeter voor de ontwikkeling van faillissementen. De claims deden vooral zich voor in de retail waar sprake was van een aantal grote faillissementen. Deze ontwikkeling zet zich volgens Atradius in het komende jaar waarschijnlijk door, mede door de komst van Amazon naar Nederland.

Andere online spelers

“De komst van Amazon zal niet alleen fysieke winkels treffen, maar zet ook de prijzen en marges van andere online spelers onder druk”, zegt hoofd acceptatie Edwin Kuhlman. “Partijen die inmiddels goed gepositioneerd zijn en voldoende financiële slagkracht hebben, zullen het beste in staat zijn om deze concurrentie het hoofd te bieden.”