TOP

Maastricht fijnste winkelstad (mede dankzij parkeerperikelen in andere steden)

Mensen winkelen het liefst in Maastricht, blijkt uit onderzoek. Maar als de parkeertarieven en -mogelijkheden in dit onderzoek niet mee zouden tellen, zou de ranglijst van fijnste winkelsteden er heel anders uitzien.

Als het gaat om een goed winkelaanbod, bereikbaarheid, sfeer en beleving, gaan mensen het liefst winkelen in Maastricht. Den Bosch staat op de tweede plaats, gevolgd door Haarlem. Wanneer echter de parkeerproblematiek in de binnensteden niet zou meetellen – zoals tarieven, het aantal en de bereikbaarheid van parkeerplaatsen – zouden er heel andere steden bovenaan staan. Dit concludeert Q&A Research & Consultancy in hun Retail Gemeente Atlas 2015.

Voor dit onderzoek zijn de zestig grootste binnensteden van Nederland beoordeeld. Naast winkelaanbod, sfeer en horeca zijn ook variatie en aanwezigheid van zelfstandige winkels zijn belangrijke thema’s. Op dat laatste krijgt Haarlem de hoogste score.

Parkeergemak

Parkeergemak telt echter ook zwaar mee bij consumenten, zo kan worden geconcludeerd. Als er voldoende, goed bereikbare en betaalbare parkeerplekken zouden zijn, zouden steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Arnhem, Delft en Groningen veel hoger op de lijst gestaan, zegt Q&A. De onderzochte steden scoren gemiddeld een 5,6 op parkeertarieven en 25 steden krijgen een onvoldoende. Tien gemeenten hebben een parkeertarief van meer dan € 2,50 per uur en dat tarief is het hoogst in Amsterdam, het laagst in Leidschendam-Voorburg.

Winkelen in de binnenstad doen mensen toch nog liever dan online, meldt Q&A. Voor de gemiddelde binnenstad geldt dat meer dan tachtig procent liever daar winkelt dan online. De verschillen zijn wel groot per binnenstad. Voor Haarlem, Den Bosch, Gouda, Nijmegen en Roermond geldt dat meer dan negentig procent de voorkeur geeft aan de binnenstad. Bij Vlaardingen, Ede, Almelo, Den Helder en Schiedam kiest meer dan vijfentwintig procent voor online.

Historisch karakter

Op historisch karakter krijgen Delft, Maastricht en Haarlem het hoogste cijfer. Almere, Nieuwegein en Lelystad scoren daarop het laagst. Op het thema gezelligheid scoren – naast de top drie – ook Delft, Utrecht, Breda, Amsterdam en Groningen goed.

Het is de tweede keer dat Q&A Research & Consultancy dit onderzoek uitvoert. Hiervoor zijn ruim zesduizend consumenten gevraagd naar hun mening over winkelen in de zestig grootste Nederlandse binnensteden. De top tien ziet er als volgt uit:

1. Maastricht

2. Den Bosch

3. Haarlem

4. Hoorn

5. Roermond

6. Breda

7. Amersfoort

8. Middelburg

9. Delft

10. Deventer

De complete ranglijst is ook de zien op de site van Q&A.