TOP

Meer scholieren krijgen kleedgeld

Het aantal scholieren dat kleedgeld krijgt groeit. Twee jaar geleden kreeg 35% kleedgeld, nu 40%. Dit blijkt uit het Nibud Scholierenonderzoek 2012-2013.

Jongens krijgen meer kleedgeld van hun ouders dan meisjes. Jongens krijgen gemiddeld € 65 per maand; meisjes € 59. Tegelijk krijgen jongens relatief vaker dan meisjes al hun kleding betaald. Bij jongens betaalt 60% van de ouders alle kleding; dit is bij 36% van de meisjes het geval.

Zuiniger
Scholieren zelf zijn zuiniger geworden ten opzichte van twee jaar geleden. Ze hebben gemiddeld meer inkomsten en geven gemiddeld minder uit. Er komt gemiddeld 118 euro per maand binnen en ze geven gemiddeld 92 euro uit. Twee jaar geleden hadden ze 103 euro te besteden en gaven ze 113 euro uit. Ook ziet het Nibud dat er meer scholieren sparen dan twee jaar geleden. Nu spaart 52% van de scholieren automatisch een vast bedrag, twee jaar geleden was dat 46%.

Smartphonebezit
Het smartphonebezit is hoog. Zo’n 80% van de scholieren heeft een smartphone. Van de twaalfjarigen heeft zelfs 70% een smartphone. Slechts 28% van de scholieren betaalt dit zelf. De helft van de ouders betaalt alle telefoonkosten van hun kinderen. Nibud heeft het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Stichting Weet Wat Je Besteedt