TOP

Merendeel ouders verwacht dat gebruik UV-werende kinderkleding stijgt

Uit onderzoek naar de kennis van Nederlanders over blootstelling aan de zon, blijkt onder meer dat ouders niet weten de gevolgen zijn van verbranding op jonge leeftijd. En dat terwijl tweederde van de kids weleens is verbrand. Veel ouders staan dan ook positief tegenover UV-werende kleding voor kinderen. 57% Denkt dat het gebruik hiervan de komende jaren toeneemt.

Uit het Nationaal Zonrapport blijk dat Nederlanders nog wel een lesje zonkennis kunnen gebruiken. Bijna driekwart weet het verschil niet tussen UVA- en UVB-straling. Ook geeft 85 procent van de Nederlanders aan nooit de zonkracht te raadplegen. En dat terwijl de sterkte van de zon de afgelopen tijd record na record verbreekt en daarmee de schade voor de gezondheid vergroot.

beeldmateriaal - infographic

Gevoelig

Kinderen zijn extra gevoelig voor zonneschade. Kinderen die voor het achttiende levensjaar verbranden, hebben twee keer zoveel kans om later huidkanker te ontwikkelen. Veel Nederlandse ouders (62%) zijn hier nog niet van op de hoogte. “Ergens leeft het idee nog dat het allemaal wel meevalt met de gevolgen van verbranding door de zon”, vertelt Mischa Stubenitsky van KWF Kankerbestrijding. “Zonverbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd. Huidkanker is inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Daarom zeggen wij: geniet van de zon, maar denk altijd aan `Smeren, kleren, weren`. Smeer je iedere twee uur in, denk aan UV-werende kleding en zoek af en toe de schaduw op. Zeker met een hoge zonkracht.”

Kleding

Wel maken ouders zich tijdens een stranddag zorgen over de zonbescherming van hun kind (72%). Veel ouders staan positief tegenover UV-werende kleding voor kinderen en denken dat het gebruik hiervan de komende jaren toeneemt (57%). Een derde  vindt dat ouders hun kinderen vaker UV-werende kleding zouden moeten aantrekken. En dat is geen overbodige luxe, gezien bijna twee derde van de Nederlandse kinderen (63%) nog weleens verbrandt.

Isoleren

Het Nationaal Zonrapport is uitgegeven door UV-Fashions op basis van onderzoek door PanelWizard onder ruim 1000 Nederlanders. UV-Fashions is de onderneming van Jan Willem van der Sterre (zie foto hieronder) die zijn vader verloor aan huidkanker. Voor hem de aanleiding om in 2011 de inmiddels grootste aanbieder van UV-beschermende kleding en accessoires in Europa op te richten. De stoffen die gebruikt worden in de collecties worden door een speciale weeftechniek – zonder gebruik van chemicaliën – voor 98 procent zonwerend gemaakt. Hierdoor isoleren ze tevens warmte en kou en drogen ze snel.

Jan Willem van der Sterre - UV Fashions