TOP

Mexx failliet verklaard

Modeketen Mexx is donderdagmiddag door de Amsterdamse rechtbank failliet verklaard. De meer dan driehonderd winkels van Mexx blijven voorlopig open.

De rechtbank heeft volgens Het Financieele Dagblad een curator aangesteld die een doorstart zal onderzoeken. Zo’n 1500 medewerkers zijn getroffen door het faillissement. Mexx is in vijftig landen actief en heeft meer dan 300 winkels. 

 

Tegenover het FD zei curator Frits Kemp van Fort Advocaten dat hij de winkels vooralsnog zal openhouden “alleen al om de winkelvoorraden te kunnen verkopen. We gaan doorstartkandidaten zoeken. Ook daarvoor is het beter dat de winkels zo lang mogelijk openblijven.”

 

In de jaren van groei en bloei maakte Mexx, dat uit de vier vennootschappen Mexx Europa International, Mexx Holding Netherlands, Mexx Europe en Mexx Europroduction, een jaaromzet van meer dan een miljard euro. Na het vertrek van Mexx-oprichter Rattan Chadha in 2006 zou de klad erin gekomen zijn. Vorig jaar sloot de flagshipstore in de Amsterdamse Kalverstraat. De omzet halveerde afgelopen jaren.

 

Curator Kemp zegt dat het faillissement van Mexx samenhangt met de algehele malaise op de Europese retailmarkt. “Maar er heeft nog iets anders meegespeeld”, aldus Kemp tegen het FD. Het bedrijf is er volgens hem onvoldoende in geslaagd om nieuwe doelgroepen aan te boren. Veel klanten zouden de leeftijd 45 tot 55 jaar hebben. Kemp: “Voor een modeketen mag dat niet de enige doelgroep zijn.”