TOP

Nieuwe cao voor retail non-food is akkoord: 4,36% loonsverhoging

Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben een akkoord bereikt voor een nieuwe cao Retail Non-Food. Het gaat om een korte cao van zes maanden, waarin in elk geval een loonsverhoging van 4,36 procent wordt doorgevoerd om winkelmedewerkers tegemoet te komen in deze tijden van inflatie. Bij groen licht van de achterban van de vakbonden is er op 24 juni een akkoord.

Credit beeld: Cam Morin – Unsplash

De cao gaat een half jaar gelden, van 1 juli tot en met 31 december 2022, en de loonschalen worden in totaal met 4,36 procent verhoogd. “Omdat het belangrijk is dat werknemers in deze tijd een loonsverhoging krijgen, is gekozen voor een cao voor een half jaar”, laat brancheorganisatie Inretail in een aankondiging weten. “In deze periode kunnen onderwerpen voor de volgende cao worden voorbereid en uitgewerkt, zoals een onderzoek naar beloningsstructuren in de branche.” De huidige cao loopt per 30 juni aanstaande af.

Avondwerk en gebroken diensten

Werknemers die op 1 juli meer verdienen dan het maximum van hun schaal (maar niet meer dan €4000,-), ontvangen een eenmalige uitkering van 2,5 procent van zes bruto maandsalarissen. Verder spraken de cao-partijen in het kader van een betere werk-privébalans af om avondwerk voor winkelmedewerkers te beperken tot maximaal twee avonden per week, met uitzondering van de drukke en belangrijke maand december. Medewerkers krijgen het recht gebroken diensten te weigeren.

Lees ook: Personeel behouden? ‘Verhoog de salarissen en zorg voor een goede werk-privébalans’

Invullen van vacatures

De nieuwe cao gaat ook in op het vervullen van vacatures; parttime medewerkers die al in dienst zijn, krijgen voorrang bij het invullen van de vrijgekomen uren. Voor medewerkers die vanuit hun functie thuis kunnen werken, is een thuiswerkvergoeding van € 2,- netto per dag afgesproken. BHV’ers ontvangen een jaarlijkse vergoeding van €75,- bij het behalen of verlengen van hun certificaat.

‘Kurk in het koopgat’

CNV Vakmensen laat in een reactie weten de korte cao als ‘kurk in het koopgat’ te zien. “We wilden voorkomen dat de koopkracht van werknemers in de non-food retail achteruit zou hollen, daarom een ‘tussen-cao’ tot aan januari”, zegt cao-onderhandelaar Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen. “Daarna richten we ons op de toekomst. Grote uitdagingen in arbeidsvoorwaarden zát. Maar nu waren deze spijkers met koppen even het belangrijkst.”