TOP

Parkeertarieven blijven stijgen

Uit onderzoek van Detailhandel Nederland blijkt dat in 80 procent van 36 grote Nederlandse winkelsteden de parkeertarieven verhoogd zijn in de afgelopen vijf jaar.

Detailhandel Nederland heeft onderzoek gedaan naar de parkeertarieven in 36 grote Nederlandse winkelsteden. Daaruit blijkt dat het gemiddelde maximumuurtarief voor parkeren op straat in de geselecteerde gemeenten is opgelopen van €2,31 tot €2,61. Dat is een stijging van 13 procent sinds 2012.

Grote stijgers

In Assen steeg het maximumuurtarief het meest met 60 procent. Andere grote stijgers zijn Haarlem (53 procent), Zaanstad (34 procent) en Rotterdam (33 procent). Amsterdam blijft de gemeente met de hoogste tarieven. Voor een uur parkeren op straat kunnen de kosten oplopen tot 5 euro per uur. Andere dure steden zijn Utrecht, Haarlem en Rotterdam.

Onverantwoord

Detailhandel Nederland laat in een persbericht weten dat zij de stijging van de tarieven onverantwoord vindt: “Goed parkeerbeleid is het visitekaartje van de stad. Het is daarom onbegrijpelijk dat de parkeertarieven elk jaar weer door gemeenten worden verhoogd. Assen kent bijvoorbeeld een torenhoge winkelleegstand. Het is dan ook schandalig dat juist deze gemeente besloot de parkeertarieven ongenadig te verhogen,” vertelt Dolf Kloosterziel, secretaris Lokale Belangenbehartiging.

Gemeenten worden door Detailhandel Nederland opgeroepen om te kijken naar alternatieven. Zo kunnen er blauwe zones ingevoerd worden of parkeren tegen een verlaagd tarief.