TOP

Tiny Library sleepte €500.000 binnen bij Dragon’s Den, maar investeerders zien er vanaf

Tiny Library kreeg toezegging van €500.000 tijdens Dragons' Den. Investeerders Manon van Essen en Pieter Schoen zagen grote potentie in het Nederlandse verhuurplatform voor baby- en kinderproducten, maar de twee zien er toch vanaf.

Credit beeld: Tiny Library

Tiny Library is een Nederlands platform waar alle grote baby- en kinderproducten gehuurd kunnen worden. Voor een vast bedrag per maand en per product wordt alles direct thuis afgeleverd; te denken valt aan een kinderwagen, draagzak of kinderstoeltje. Na gebruik worden de producten weer opgehaald, professioneel gereinigd, vervangen waar nodig, en kunnen ze door naar een volgende familie. Huren kan voor een langere termijn, maar bijvoorbeeld ook voor een kortere periode zoals tijdens een vakantie wanneer er een opvouwbaar bedje of compacte kinderwagen nodig is. Het werkt als een flexibel abonnement in combinatie met een one-stop-shop waar alles te vinden is voor elke situatie, verzameld onder één dak. 

Oprichter Julie Munneke (34) studeerde onder andere aan Duke University en werkte 10 jaar lang als business controller bij Ahold, meldt het persbericht. Na de geboorte van haar eerste kindje realiseerde zij zich hoeveel spullen er nodig zijn voor een relatief korte tijd en bedacht het concept voor Tiny Library. Het platform heeft inmiddels partnerships met verschillende merken als Joolz, Bugaboo, Greentom, Easywalker, BabyPlanet, Medela, BeSafe, Chicco & Tummy Tub. Manon van Essen en Pieter Schoen, de investeerders die via Dragon’s Den zijn ingestapt bij Tiny Library zien grote potentie in het concept, omdat huren in plaats van kopen steeds gewoner wordt, zéker bij generatie Z. Munneke wil de investering van €500.000 gebruiken om het circulaire platform verder uit te rollen naar Europa.

Update: Verhuurplatform voor baby- en kinderartikelen Tiny Library krijgt toch niet de in het televisieprogramma Dragons’ toegezegde €500.000 van dragons Pieter Schoen en Manon van Essen. Dat meldt Quote. Uit boekonderzoek bleek de cijfermatige onderbouwing anders in elkaar te zitten dan tijdens de uitzending was gesteld door oprichter Julie Munneke Tromp. “Wij moesten helaas tot de conclusie komen dat een aantal cijfers anders waren dan dat werd verwacht”, licht Schoen toe. “Hierdoor zijn we afgehaakt. Dit vinden wij ook jammer, omdat wij met een groot team veel tijd en energie erin stoppen. Wij zijn heel enthousiast over het idee. Maar om een investering van €500.000 op te halen, moet het wel kloppen met hetgeen wij hebben gehoord in de opname.” Volgens Julie Munneke Tromp zit het anders. “Het is niet zozeer dat de cijfers anders zijn dan geschetst, want alles wat ik in de opname heb gezegd, dat klopt. Maar er was wel een verschil in visie, voornamelijk over duurzaamheid versus winstgevendheid. Schoen en Van Essen zijn daarnaast ook gewend met langere looptijden te werken. Wij focussen ons nu nog heel erg op dat eerste babyjaar, daarna groei je eruit; dat is een andere termijn qua looptijd dan wanneer je, zeg, een Netflix-abonnement afsluit, dat eindeloos door kan lopen.” Daar sleutelt Tromp nu dan ook aan.