TOP

Verbod op uitverkoop komt er niet, ‘juridisch niet haalbaar’

Het ministerie van Economische Zaken heeft laten weten dat het tijdelijke verbod op de uitverkoop er niet komt. Het is juridisch niet haalbaar en er is te weinig draagkracht onder ondernemers.

Slecht nieuws voor de tegenstanders van de uitverkoop: het (tijdelijke) verbod op het geven van kortingen komt er definitief niet. Twee maanden geleden startten Karin Vink en Annemiek Buijs van vrouwenmodemerk Femmes du Sud een petitie om de uitverkoop aan banden te leggen. “Het is een maatregel die de overheid geen geld kost, maar die wel veel effect kan hebben”, zei Vink in maart.

De roep om een eenmalige gereguleerde uitverkoop was aangekomen bij minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Het ministerie zegde toe te onderzoeken hoe ze ‘massale kortingsacties’ voor 1 juli konden voorkomen, al werden er geen concrete toezeggingen gedaan.

Nu blijkt dat het juridisch onhaalbaar is om het verbod op korte termijn ook te laten gelden voor webshops, waardoor zo’n verbod het online shoppen alleen maar aantrekkeliker zou maken als daar wel korting gevens zou mogen worden.

Daarbij was er onvoldoende draagvlak en te weinig eensgezindheid in de detailhandel. Sommige retailers willen juist wel korting kunnen geven om nog omzet te kunnen halen.

Het kabinet heeft daarom besloten af te zien van het verplichte uitstel van de uitverkoop, schrijft de NOS. Het ministerie van Economische Zaken wijst erop dat ondernemers die in de problemen komen door de coronacrisis aanspraak kunnen maken op regelingen uit het noodpakket van het kabinet.