TOP

Versano haalt giftige kinderbontkragen uit de winkels

Versano heeft gehoor gegeven aan een oproep van de Bont voor Dieren: ze stoppen voorlopig met de verkoop van bontkragen voor kinderen.

Door de uitslag van een onderzoek in opdracht van Bont voor Dieren en Kassa, heeft Versano besloten de kinderbontkragen voorlopig uit de verkoop te halen. Het onderzoek toonde begin januari dat bontkragen gemaakt van wasbeerhonden- en coyotebont hoge concentraties van het kankerverwekkende formaldehyde en hormoonverstorende ethoxylaten bevatten. Deze stoffen worden gebruikt voor de chemische reiniging, conservering en het verven van bont.

Uit de winkels

De onderzochte bontkragen waren van Versano, Nickelson, Airforce, Canada Goose en Woolrich. Tot nu toe is Versano de enige die op de oproep van de Bont voor Dieren is ingegaan door het bont uit de winkels te halen.

Geschrokken

Versano reageerde geschrokken op de uitkomst van het onderzoek. Zij gingen ervan uit dat het geïmporteerde bont bij de douane werd getest. Nicole van Gemert, directeur Bont voor dieren: “Bontkragen zijn nog altijd overal in Nederland te koop, ook voor kinderen. Producenten vermelden soms niet dat er echt bont in de kraag zit, en al helemaal niet dat er schadelijke chemicaliën in verwerkt zijn.”

Verschillende politieke partijen hebben inmiddels een motie ingediend om kinderbontkragen uit de schappen te halen. De staatsecretaris komt later deze maand met een respons.