TOP

Wat zijn de duurzaamste kledingmerken van Nederland?

Rank-a-brand onderzocht hoe duurzaam Nederlandse kledingmerken zijn. Met name jeansmerken doen het goed. Maar de overgrote meerderheid neemt duurzaamheid niet serieus genoeg, volgens het onderzoek.

Rank-a-brand heeft samen met Schone Kleren Campagne onderzoek gedaan naar de duurzaamheidsprestaties van 100 Nederlandse kledingmerken. De jeansmerken Kuyichi en Kings of Indigo staan bovenaan de lijst. Beide merken krijgen een B-label, wat wil zeggen dat ze ‘goed op weg’ zijn. De merken G-Star en Mud Jeans krijgen een C-label: redelijk op weg, kan beter.

Bij het D-label is de spoeling wat minder dun, daar staan maar liefst 17 Nederlandse kledingmerken ingedeeld. Op die lijst staan namen als Zeeman, Hema, CoolCat, Hunkemöller, WE Fashion en Bristol.

Maar het grootste deel van de Nederlandse kledingmerken die zijn onderzocht, zo’n 80 procent, wordt ingedeeld bij het E-label, de laagste categorie.

Vooral werkomstandigheden verbeterd

Voor het onderzoek is gekeken naar 3 factoren; klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden. Opvallend is dat gemiddeld de meeste punten behaald worden bij arbeidsomstandigheden. Rank-a-brand vermoedt dat dit komt doordat er veel aandacht voor is geweest, bijvoorbeeld door de brand in de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh, waar meer dan 1100 mensen om het leven kwamen.

Rank-a-Brand Nederlandse kledingmerken Update 2015