TOP

Wibra genoemd in onderzoek naar belastingfraude

Winkelketen Wibra wordt door de Nederlandse Belastingdienst onderzocht omdat het bedrijf betrokken zou kunnen zijn in oneigenlijk gebruik van een fiscale regeling. Dat meldt NRC Handelsblad.

De Nederlandse Belastingdienst is tussen 2009 en 2013 waarschijnlijk meer dan een half miljard euro misgelopen door een fiscale regeling waar mogelijk oneigenlijk gebruik van werd gemaakt. Dat schrijft NRC Handelsblad. Tientallen Nederlandse bedrijven konden afgelopen jaren geld investeren in de bouw van vrachtschepen en die bedragen versnel afschrijven waardoor een grote aftrekpost ontstond.

Dit werd gedaan om de economie in de crisistijd te stimuleren. Onder andere ketchupfabrikant Heinz, kledingketen Wibra en investeringsmaatschappij Bencis hebben van deze regeling gebruik gemaakt. Door de bedrijven werd voor bijna vier miljard euro geïnvesteerd met een belastingteruggave van ruim een miljard.

Oneigenlijk gebruik

Nu blijkt echter dat sommige investeerders van de fiscus meer geld terug kregen dan dat ze hadden ingelegd. Daarnaast blijkt ook dat de fiscus waarschijnlijk al het geld misloopt omdat de schepen na een paar jaar onder een andere bestaande regeling kunnen worden ondergebracht. Of en hoe bedrijven worden aangepakt is nog niet zeker.

Goedgekeurd

De scheepsinvesteringen zijn door de Belastingdienst vooraf allemaal goedgekeurd. Toch wordt er sinds het einde van de regeling (eind 2013) onderzoek gedaan naar de investeerders van de fiscus.