TOP

5 vragen aan de Kleine Fabriek [interview]

Op 19 en 20 januari 2014 staat wederom Kleine Fabriek op de agenda. En de kindermodebeurs belooft weer veel leuks. Kleine Fabriek medewerker Veronique de Weichs de Wenne vertelt alvast wat we kunnen verwachten.

Over een klein maandje vindt Kleine Fabriek plaats. Wat kunnen we verwachten?

“Veel nieuwe wintercollecties. Op dit moment hebben al 338 merken zich ingeschreven, vorig jaar rond deze tijd waren dat er nog 316. We hebben alles uit de kast getrokken om een zo veelzijdig mogelijk aanbod te presenteren. Met nieuwkomers waar we trots op zijn: Zadig & Voltaire, Replay&Sons, Gaastra, Tommy Hilfiger Kids, en terug van weggeweest merken als Coq en pâte en h.j.o.r.t.h Copenhagen. Verder gaan we voor heel veel inspiratie en informatie. Nu zoveel zaken online afgehandeld worden is het extra belangrijk de tijd te nemen elkaar ook weer eens ‘face-to-face’ te ontmoeten en nieuwe contacten op te doen. Om deelnemers en bezoekers van Kleine Fabriek in twee dagen tijd up-to-speed te brengen met alle ontwikkelingen bieden we een uitgebreid programma met lezingen en presentaties.”

Waarmee denken jullie te gaan verrassen?

“De exposanten zorgen voor verrassende collecties en wij voor het randprogramma. Behalve de lezingen bieden we samen met een groot aantal exposanten een fashionparade. Op zondag zal een lange stoet modellen een slingerroute afleggen over de beurs. De deelnemende merken stylen de modellen van top tot teen en kunnen zo hun nieuwe collecties extra sterk neerzetten. Samen met hun standpresentatie laten ze in één opslag zien welk beeld ze voor ogen hebben.

Verder hebben fashionista’s moodboards met hun favoriete items gemaakt. Bijzonder is dat dit meisjes zijn van 13 en 14 jaar die nu al professioneel met mode bezig zijn. Twee van hen hebben een blog en twee anderen ontwikkelen een eigen merk. Het is voor het eerst dat we de doelgroep zo actief betrekken bij de beurs.”

De kindermodebranche maakt helaas nog een lastige periode door. Hoe speelt Kleine Fabriek daarop in?

“Ook in deze tijd zijn er kansen. Maar waar moet je beginnen? Als de zaken al niet goed lopen dan is het zeker niet eenvoudig om de energie op te brengen voor nieuwe initatieven. Zeker niet als je wordt overspoeld met onlinemogelijkheden en allerlei nieuwe technieken. We hebben sprekers op het programma die dat heel goed begrijpen. Zij zullen hun uiterste best doen om vanuit hun expertise de detaillisten handvaten te bieden.”

“Ook beginnende exposanten bieden we de helpende hand: we hebben naast de 4 segmenten Star, Industry, Blueprint en Object+ sinds een aantal edities Sta(i)rs for start-ups. Kleine en/of beginnende merken kunnen in een ‘ladder-standconstructie’ hun collectie tonen. Ook is er voor het Object+ segment, met lifestyle-producten als beddengoed, meubels, interieuraccessoires en speelgoed, vorige editie een basic stand-concept geïntroduceerd. Een laagdrempelige presentatiemogelijkheid die deze editie is uitgebreid.”

Wat moeten we vooral gaan zien?

“Eerder genoemde parade, de moodboards van de jonge fashionista’s en de lezingen. Verder is er een fotoshoot in samenwerking met succesvol blogger Janine Kho van Prêt à Pregnant en Prêt à Mama. Kunstenaar Elsa Dray-Farges zal aan het werk zijn in de Kid’s Wear studio en dan zijn er nog meerdere pop-up shops…. Te veel om op te noemen!”

Wat is jullie boodschap/tip aan retailers voor komend jaar?

“Neem de tijd om ideeën op te doen, praat met vakgenoten en andere ondernemers, vraag je klanten waar ze warm voor lopen en uiteraard: bezoek Kleine Fabriek. En neem dan vooral de tijd om alles te zien, zelfs als een merk niets voor je winkel is. Misschien brengt de betreffende stand je op een idee voor je eigen winkelinrichting of etalage. Of herken je een thema dat ‘hot’ belooft te worden. Probeer zoveel mogelijk mensen te spreken, luister naar hetgeen de experts te vertellen hebben en stel hen vragen. Kortom: haal er uit wat erin zit. Want met een rondje over de beurs, een snelle blik op de collecties en even zwaaien naar bekenden laat je veel liggen. We wensen iedereen goede zaken en hopen dat onze bezoekers en exposanten met frisse moed en nieuwe energie aan het volgende seizoen kunnen beginnen. En dat Kleine Fabriek daaraan bijdraagt.”

www.kleinefabriek.nl

* De komende weken zal Bengels regelmatig updates geven over de Kleine Fabriek. Dus houd onze site in de gaten!