TOP

CBS: Minder omzet voor kledingwinkels in augustus 2015

Kledingwinkels hebben in de maand augustus behoorlijk wat omzet in moeten leveren. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In augustus 2015 hebben kledingwinkels in 10,3 procent minder omzet gedraaid dan in augustus 2014. Daarmee is het de grootste daling sinds september 2014. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte op 15 oktober de nieuwe omzetcijfers bekend. Het volume aan verkochte goederen bij kledingwinkels nam in augustus 2015 af met 3,8 procent. De prijzen van kleding daalden met 6,8 procent. In juli 2015 was er nog sprake van een stijging van de omzet.

Bovenkleding

Winkels in bovenkleding hebben in augustus 11,1 procent minder omzet gedraaid dan in augustus 2014. Ook dat is de grootste daling sinds september 2014. Het volume aan verkochte goederen nam in augustus 2015 af met 3,8 procent. De prijzen daalden met 7,6 procent.

Textielsupermarkten

Textielsupermarkten leverden nog net iets meer in, daar daalde de omzetten met 11,7 procent. Daarmee is de daling sterker dan in de gehele detailhandel in non-food. Daar is de omzet afgenomen met 4,6 procent.

Mooi weer levert geen kopers op

De omzetdaling in augustus van dit jaar hangt volgens het CBS mogelijk samen met het mooie weer. Was het in augustus 2014 relatief koud met een gemiddelde van 16,1 graden, dit jaar was het maar liefst 18,5 graden gemiddeld. Daardoor was er minder aanloop.

Ook de veranderde samenstelling van koopdagen ten opzichte van augustus had een negatief effect op de omzetgroei. Augustus telde in 2015 een vrijdag minder en een maandag meer dan vorig jaar. Het CBS meldt wel dat na correctie hiervoor de omzet van de detailhandel ongeveer op hetzelfde niveau lag als een jaar eerder.

Multichannel groeit hard

De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 19,5 procent. De webwinkels met hoofdactiviteit verkoop via internet zetten 11,0 procent meer om dan in dezelfde periode een jaar eerder. De totale online omzet groeide met 13,7 procent. Dat was minder sterk dan in voorgaande maanden.

CBS Omzet Detailhandel Augustus 2015