TOP

Coronapas, mondkapjes en anderhalvemeter verdwijnen

Nederland gaat weer open, dat heeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid op dinsdagavond bekendgemaakt. De komende tien dagen wordt er in drie stappen versoepeld.

Credit beeld: Pixabay

De samenleving gaat weer open. Niet in één keer, maar in drie stappen. “Maar het zijn grote stappen”, zei minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op dinsdagavond tijdens een coronapersconferentie. “En we zetten ze snel achter elkaar.” De versoepelingen zijn mogelijk omdat het aantal ziekenhuisopnames ondanks de hoge besmettingscijfers stabiel is. Volgens Kuipers zijn we door de vaccinaties, boosterprikken en opgebouwde immuniteit beter tegen het virus bestand.

Eerste en tweede stap

Allereerst vervalt het advies om thuis niet meer dan vier mensen te ontvangen, per direct. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, verandert in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor. De volgende stap wordt op vrijdag 18 februari gezet. Dan worden de openingstijden voor horeca en cultuur verruimd tot 1.00 uur ’s nachts. Het coronatoegangsbewijs blijft nog een week gelden, maar eenmaal binnen zijn een mondkapje en het houden van anderhalve meter afstand niet meer nodig (tenzij het gaat om locaties met vijfhonderd mensen of meer). Restaurants, cafés, theaters, concertzalen en bioscopen kunnen de zalen weer vullen.

Terug naar normaal

Een week daarna, op vrijdag 25 februari, gelden overal weer de normale openingstijden. De coronapas, de anderhalve meter afstand, de verplichte vaste zitplaats, het maximumaantal bezoekers en het dragen van een mondkapje (behalve in het openbaar vervoer en op luchthavens) vervallen. Voor grote indoorevenementen, met vijfhonderd bezoekers of meer, wordt het 1G-beleid van kracht, ofwel: testen voor toegang. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties als beurzen en congressen.