TOP
openingstijden winkel

Winkels weer open: 1 klant per 5 vierkante meter

Beter nieuws dan verwacht voor de mode- en schoenendetailhandel: de winkels mogen vanaf zaterdag 15 januari weer zonder afspraak open. Wel gelden er beperkte openingstijden, tot 17.00 uur.

Foto door Kaique Rocha via Pexels

Eerder werd nog gesproken van heropening op afspraak. Het kabinet heeft besloten die beperking te schrappen: volgens premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zou winkelen op afspraak om ‘extra controle vragen die niet te handhaven is’ en gaat het om een ‘aanvaardbaar risico’ om die maatregel los te laten.

Eén klant per 5 vierkante meter

Het coronatoegangsbewijs voor winkels wordt voorlopig nog niet ingevoerd. Wel zijn winkelmedewerkers en klanten verplicht een mondkapje te dragen, moeten ondernemers de anderhalve meter afstand kunnen garanderen en mogen zij maximaal één klant per 5 vierkante meter tegelijk binnenlaten. Het gebruik van (medische) mondmaskers wordt ook op andere plekken aangemoedigd, bijvoorbeeld in drukke winkelstraten.

Plan voor de lange termijn

Voor essentiële winkels als supermarkten verandert er niets: die blijven tot 20.00 uur open. Restaurants, cafés, bioscopen, musea, theaters en concertzalen blijven voorlopig gesloten. Op 25 januari staat het volgende weegmoment gepland en bekijkt het kabinet of er ook bij deze sectoren versoepeld kan worden. Eind deze maand presenteert de regering een plan voor de lange termijn. Kuipers: “Corona is al twee jaar onder ons en gaat niet meer weg. We moeten leren leven met het virus.”

Toenemende druk

De druk om te versoepelen nam de afgelopen week snel toe, mede omdat in het buitenland veel minder strenge regels gelden en ondernemers de omzet al weken met lede ogen naar landen als België en Duitsland zien afvloeien. Tegelijkertijd zijn de besmettingscijfers nog steeds onverminderd hoog. Volgens Rutte neemt het kabinet met deze versoepelingen een ‘risicovolle stap’. “Daarom kunnen we niet alles tegelijk openen.”