TOP

Crocs verliest patent op iconische klomp, gaat tegen uitspraak in beroep

Crocs heeft een gevoelige tik gekregen. Het patent op de kenmerkende rubberen klompen - de 'Classic Clog' - is door het Amerikaanse patentbureau USPTO ongeldig verklaard.

Al vijf jaar voert Crocs een juridische strijd tegen verschillende concurrenten, waarvan USA Dawgs de prominentste is. De inzet: het patent op de rubberen clogs waarmee het Amerikaanse merk groot is geworden. Vorige week kwam het U.S. Patent and Trademark Office (USPTO) met de definitieve uitspraak: het ontwerp van Crocs is niet uniek. Het hof voert daarbij aan dat andere partijen al met de productie van soortgelijke schoenen begonnen, voordat Crocs patent op het ontwerp aanvroeg.

Beschikbaar voor publiek

Dat maakt het patent van Crocs volgens USPTO ongeldig – de bekende Crocs-klomp kan op die oudere modellen zijn gebaseerd. “Dergelijke claims vervallen als een soortgelijk ontwerp al voor de patentaanvraag zichtbaar en beschikbaar was voor het publiek, bijvoorbeeld via de printmedia of winkelverkoop”, licht advocaat Elizabeth Kurpis op Footwearnews toe.

In beroep

Crocs gaat tegen de uitspraak in beroep, meldt een woordvoerder aan Footwearnews. Het bedrijf geeft aan zich geen zorgen te maken en omschrijft het hoger beroep ‘simpelweg’ als een volgende stap in het administratieve proces. Crocs doet nu een beroep op de Patent Trial and Appeal Board en uiteindelijk op het Federal Circuit Court of Appeals. Laatstgenoemde stelde het merk al eerder in het gelijk. “Wij zijn ervan overtuigd dat de definitieve uitspraak in ons voordeel uit zal vallen en dat het hof ons zal toestaan het patent te blijven gebruiken. In de tussentijd zullen we ons intellectuele eigendomsrecht agressief blijven verdedigen tegen partijen die misbruik maken van onze goodwill en reputatie.”