TOP

Dit is de beste Binnenstad van Nederland 2017-2019

De Beste Binnenstad-verkiezing kent twee winnaars: Breda wint de prijs voor de grote steden en Almere de prijs voor middelgrote steden. Maar waarom koos de jury juist deze twee steden? En welke twee binnensteden staan op de tweede plek?

Op donderdagavond 23 november tijdens het evenement Beste Binnenstad Awards zijn de winnaars bekendgemaakt van de Verkiezing Beste Binnenstad 2017-2019. Als winnaar van de Beste Binnenstad in de categorie grote steden koos de jury voor Breda. “Breda laat zien dat de bezoeker zich welkom voelt binnen de gezellige Brabantse stad.”

De vakjury is vooral enthousiast over de veelzijdigheid van de Bredase binnenstad, zowel op het gebied van functies als op het gebied van mobiliteit. “De stad kan vrijwel iedere doelgroep moeiteloos bedienen en kan zowel met de auto, de fiets, het openbaar vervoer als de boot bezocht en ontdekt worden.”

City-app

De jury is verder goed te spreken over de beleving in de binnenstad. Die wordt volgens de organisatie nog extra kracht bijgezet door de initiatieven op het gebied van digitalisering, zoals de city-app, QR-codes door de hele binnenstad en de digitale tour. Daarmee weet zich Breda zich te onderscheiden van andere steden.

Breda is in 2009 ook al verkozen tot Beste Binnenstad.

Almere

Ook Almere viel verrassend in de prijzen, in de categorie middelgrote steden. “Het centrum van Almere heeft de jury op veel punten positief weten te verrassen. Dankzij verschillende intensieve samenwerkingsverbanden heeft het centrum van Almere zich ontwikkeld tot een bruisend winkel-, verblijf- en woonmilieu.”

Ook vindt de jury: “Almere heeft de jury laten zien dat er uit deze samenwerkingsverbanden mooie initiatieven voortkomen, zoals een gezamenlijke evenementenprogrammering en een klantenkaart voor Almere. Ook de wijze waarop in Almere wordt omgegaan met het onderhoud van de openbare ruimte en de kwaliteit van het unieke woonmilieu zijn door de jury zeer positief beoordeeld.”

Tweede plaatsen

Twee binnnensteden legden het af tegen Breda en Almere. Arnhem was samen met Breda in de race voor Beste Binnenstad in de categorie grote steden, en Almere nam het op tegen Hoofddorp. 

Over de prijs Beste Binnenstad

De prijs Beste Binnenstad wordt tweejaarlijks toegekend aan twee binnensteden. Dit is de best beoordeelde binnenstad in de categorie grote binnensteden en in de categorie middelgrote binnensteden.

Voor het maken van het onderscheid tussen beide categorieën wordt gebruik gemaakt van het totale aantal publieksgerichte voorzieningen in de binnenstad (detailhandel, leisure en diensten). De categorie grote binnensteden heeft meer dan 550 publieksgerichte functie. De categorie middelgrote binnensteden heeft tussen de 250 en 550 publieksgerichte functies.


Overzicht van de Beste Binnensteden