TOP

Esprit heeft een positief jaar achter de rug [jaarcijfers]

Modebedrijf Esprit is uit de rode cijfers. Het afgelopen jaar heeft de modeketen weer winst gemaakt.

Modeketen Esprit heeft een nettowinst van ruim 21 miljoen Hong Kong dollar (HK$) geboekt. Dat is ongerekend  2 miljoen euro. Dit blijkt uit het jaarverslag (link??) dat de retailer dinsdag 20 september heeft gepubliceerd en het is hiermee eindelijk uit de rode cijfers. Vorig jaar leed Esprit nog een verlies van 3,7 miljoen HK$, 424 duizend euro.

De omzet bedroeg 17,8 miljoen HK$ in het boekjaar 2015-2016 dat eindigde op 30 juni 2016. Het afgelopen jaar is een ‘stabiel’ jaar geweest voor Esprit. In het vorig boekjaar bedroeg de omzet 19,4 miljard HK$. Dat betekent een licht omzetdaling van 1,1 procent, ondanks dat  bijna 14 procent van het winkelbestand is gesloten. 

Faillissement V&D

Ook in Nederland verdwenen Esprit-winkels. Het totale winkelbestand liep terug  van 55 naar 20. De belangrijkste oorzaak daarvoor was het faillissement van V&D. Daardoor was Esprit in één klap 31 shop-in-shops kwijt, een enorme aderlating.

Webshop

23,3 procent van de omzet komt uit de online verkoop. De online opbrengsten groeiden in het afgelopen jaar met 15,3 procent.

Esprit investeerde de afgelopen jaren in de verbetering van productontwikkeling, het voorraadbeheer en het verbinden van verschillende verkoopkanalen. Meerdere verliesgevende winkels werden gesloten. Van 890 winkels ging Esprit naar 761 winkels.