TOP
winkelen

Kledingwinkels beste sector in eerste kwartaal 2023

De omzet in de detailhandel is in het eerste kwartaal van 2023 met bijna 8 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze groei is grotendeels toe te schrijven aan prijsstijgingen, aangezien het volume van de omzet gecorrigeerd voor deze prijsstijgingen ruim 3 procent lager was. De kledingsector scoorde het beste met een stijging van 13,5% van de omzet met een ruim 3 procent hoger volume. Winkels in schoenen en lederwaren deden het ook beter dan gemiddeld.
Wel heeft de detailhandel te maken gehad met een toename van het aantal faillissementen in vergelijking met voorgaande kwartalen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de detailhandel.

Omzet detailhandel 1e kwartaal 2023 t.o.v. vorig jaar.
Bron: CBS

Gedurende acht opeenvolgende kwartalen is de omzet in de detailhandel gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Echter, vanaf het tweede kwartaal van 2022 is er sprake van een afname in de verkoop in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. Deze omzetstijging is sinds dat kwartaal te danken aan hogere prijzen.

Online omzet kleding en modeartikelen gedaald

In het eerste kwartaal van 2023 is de online omzet van detailhandelaren met iets meer dan 1 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Binnen de categorie internetverkopen kunnen we onderscheid maken tussen webwinkels die exclusief online verkopen en multichannel retailers, die zowel online als in fysieke winkels actief zijn. Winkels die zowel online als in fysieke winkels opereren, hebben een daling van 10 procent in hun online omzet geconstateerd. Aan de andere kant lieten winkels die uitsluitend online verkopen een stijging van bijna 6 procent in hun omzet zien.
De detailhandel in kleding en modeartikelen deed het in het eerste kwartaal van 2023 slechter dan het gemiddelde met een daling van meer dan 7%.