TOP

Nieuw concept: kledingbibliotheek Kloffie & Co

Lizette Coolen (31) uit Mierlo heeft een kledingbibliotheek opgezet genaamd Kloffie & Co. Met dit nieuwe concept wil Lizette vooral blije kindergezichten zien. Bengels belde haar op.

Hoe werkt het precies?
”Het is enerzijds een ruilsysteem, maar anderzijds kun je ook gewoon kleding doneren. Mensen kunnen overbodige kinderkleding ruilen, in ruil voor een muntje. Voor elk kledingstuk krijg je één muntje, voor jassen twee muntjes. Deze kun je dan weer inruilen voor een kledingstuk dat iemand anders heeft gebracht. Je kunt ze ook bewaren om een andere keer om te wisselen. Verder is het mogelijk om alleen kleding te doneren. De muntjes die ze daarvoor zouden krijgen gaan dan in een grote pot. Die kunnen we dan geven aan mensen die het hard nodig hebben en die moeite hebben om hun hoofd boven water te houden.’’

Hoe kwam je op het idee?
”Ik was op een kinderkledingbeurs voor mijn dochter. Op deze beurs blijft vaak kleding over, die naar projecten in Roemenië gaat. Helemaal goed natuurlijk, maar ik vind dat mensen in Nederland ook wel een steuntje in de rug nodig hebben met de crisis. Mensen gooien regelmatig kinderkleding weg en dat is hartstikke zonde. Daarom dacht ik, waarom niet ruilen met iemand anders die kleding nodig heeft en die misschien ook nog wat voor jou heeft? Daar komt het ruil-idee vandaan.’’

Hoe ben je op de naam gekomen?
”De naam heb ik bedacht doordat ik te weten kwam over een concept genaamd ‘uitgestelde koffie’. De link van Koffie naar Kloffie was snel gemaakt. &Co is inmiddels uitgegroeid tot een soort van ‘handelsmerk’ voor mij en komt van mijn achternaam Coolen.’’

Wanneer gaat Kloffie & Co open?
”Ik heb eerst twee inzamelingsmomenten georganiseerd op 26 oktober en 9 november. Via mijn netwerk heb ik een zaaltje gratis kunnen huren. Daarna ga ik een ander moment zoeken om het ruilproces in gang te zetten. Het is de bedoeling dat ik vanaf 14 december iedere 2e zaterdag van de maand een ruilactie organiseer. Tegen die tijd hoop ik een ruimte te vinden die kosteloos ter beschikking wordt gesteld.’’

Hoe zijn de eerste reacties?
”Ik heb heel veel positieve reacties gekregen. Voor mijn gevoel is er ook vraag naar. Mensen blijven met overbodige kleding zitten waar ze niks mee kunnen en die ze niet meer gebruiken. Hier heb ik gewoon op ingespeeld. Ik heb ook al veel publiciteit gehad. Ik had niet verwacht dat het zo bekend zou worden. Niet alleen vanuit mijn omgeving, maar ook daarbuiten. Mensen vragen wel steeds wat het mij oplevert, maar het levert niks op. Ik doe het, omdat ik blije gezichten wil zien en omdat ik andere mensen graag een handje help.’’

Wat zijn je verwachtingen?
”Dit was een spontane actie die ik op een woensdagavond heb bedacht. Ik vind het heel spannend allemaal. Ik heb daarom ook nog helemaal geen verwachtingen, ik moet gewoon maar kijken hoe het allemaal loopt.’’

Meer weten over Kloffie & Co? Klik dan hier