TOP

Is Zwarte Piet nog welkom in je winkel?

Nu zelfs de VN zich met de Zwarte Pieten discussie bemoeit, rijst de vraag of winkelketens het versieren van hun etalages dit jaar achterwege laten. Blijft de Sinterklaas-decoratie bij jou in de kast?

De Verenigde Naties doen onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is. Volgens VN-functionaris Verene Shepherd zou Nederland met de huidige Sinterklaasviering terug gaan naar slavernij. Ook als winkelier kun je niet om de discussie heen. Zet jij Zwarte Piet dit jaar weer in de etalage?

‘Klimpieten gewoon in Bijenkorf’

De Bijenkorf, een bedrijf met een lange en bekende traditie in Sinterklaasvieringen, heeft geen plannen om de decoratie dit jaar aan te passen. ‘De Sinterklaasviering is bij De Bijenkorf een feestelijke traditie en al generaties lang een hoogtepunt voor veel van onze klanten Aan deze traditie zijn Zwarte Pieten verbonden. Op dit moment hebben wij niet de intentie om hier verandering in aan te brengen.’ Dat heeft de woordvoerster laten weten.

De Online Piet

Ook webwinkel bol.com trekt zich niets aan van de discussie. ‘Wij laten deze Zwarte Piet-discussie, net als andere politieke discussies, aan ons voorbijgaan. Wij verwachten dat het Sinterklaasfeest ook dit jaar weer groots gevierd zal worden in Nederland.’ Op de website is vooralsnog geen Sint of Piet te zien.

Plezierige winkelperiode

Woordvoerder Suzanne van de Graaf van Detailhandel Nederland heeft nog geen vragen binnen gekregen van retailers over de kwestie. De branche-organisatie heeft nog geen statement klaar liggen en verwacht dat Sinterklaas voor winkelier een positieve periode blijft om iets leuks te doen. Ook retaildeskundige Paul Moers adviseert winkeliers om ‘lekker door te gaan met plezier maken rondom Sinterklaas en Zwarte Piet’.

Textilia is benieuwd naar jouw etalage dit jaar. Kies jij nog voor een Sint of (Zwarte) Piet? Laat een reactie achter!

Nog niet geregistreerd? Binnen één minuut heeft u een account op Textilia.nl.