TOP

Over de onrust van de uitverkoop [column]

Elsemieke Beekwilder van het decoratie- en etalagebedrijf Beekwilder geeft haar ongezouten mening over de etalages en winkels die ze tegenkomt: "Uitverkoop is voor sommige bedrijven het excuus om er een heel lange tijd als een ‘discounter-met-slechte bedrijfsleider’ uit te zien."

Onrustig word ik ervan, van die uitverkoop. Ben ik vers verheugd over mijn recent aangeschafte zomerse outfits, had ik vanaf vandaag serieuze korting op diezelfde outfits kunnen krijgen!

Na het lezen van alle SALE-mails met aankondigingen van uitverkoop, pre-pre-sales, en previews van de pre-sales, is mijn conclusie dat het niet alleen onrust is. Het is een mix van ‘jee, nu al’, domheid en ontevredenheid die ik voel als ik globaal uitreken hoeveel ik te veel heb betaald.

Mijn gedachten gaan van het een naar het ander: misschien heb ik helemaal niet teveel betaald, maar betalen anderen te weinig. Heb ik met mijn volle pond de mode-middenstander, haar/zijn werknemers, de modemerken en de handjes die het maken een welverdiend steuntje in de rug gegeven.

En ik had echt niet kunnen weten dat het, ‘jee, nu al’, zover was want er is altijd wel ergens een uitverkoop. Kortom: onrust, verwarring en gejaagdheid. Ergens is dat natuurlijk de bedoeling van uitverkoop: de consument moet in beweging komen! Ik snap dat als geen ander.

De uitverkoop en ik snappen elkaar niet

Maar de uitverkoop en ik snappen elkaar niet. Dat komt omdat we qua behoeftes niet gelijklopen. Ten eerste is de soort kleding die ik op dat moment nodig heb (waar ‘nodig heb’ uiteraard relatief is) nooit op dat moment in de uitverkoop. Tegen de tijd dat er bikini’s met korting zijn, ben ik al in de zon of het zwembad geweest. ‘Dan koop je ze alvast voor volgend jaar’ is voor velen (en voor mij) geen optie. Dat wordt altijd een treurige winkeldochter.

Ook zijn de meest gangbare maten altijd uitverkocht. Heel groot of heel klein zijn de overblijvers. Dus kopen we te klein (‘daar ga ik nog voor afvallen’) of veel te groot (‘ik laat het wel vermaken’). Uitermate goed voor de business en daar profiteren wij indirect ook van, dus ook dat snap ik heel goed. Maar voor alle middenmaters is er dan weinig aanbod. 

Discounter-met-slechte-bedrijfsleider

En de grootste mismatch tussen de uitverkoop en mij: ik vind die sales-chaos in de winkels en etalages niet fijn. Uitverkoop is voor sommige bedrijven het excuus om er een heel lange tijd als een ‘discounter-met-slechte bedrijfsleider’ uit te zien.

Etalages zijn dichtgeplakt met schreeuwende boodschappen en de winkel zelf ziet eruit als een pubermeidenkamer, waar vlak voor het stappen alles uit de kast is gehaald. Letterlijk.Als dat je concept is: vooral zo laten. Zo niet: zouden jullie dan misschien een beetje meer moeite kunnen doen? Want alles kan wel goedkoop zijn, maar maak dan niet je hele winkel goedkoop.

Geef bijvoorbeeld een uitverkoop-feestje! Zet gezellige muziek aan, schenk een drankje, hang veel feest-decoratie op, want ‘je krijgt heel veel korting cadeau’, en maak er wat leuks van!

Wil je geen feestje geven, maar wel veel artikelen met korting laten zien: doe dat dan niet in je hele winkel en in alle etalages (behalve als je een discounter bent natuurlijk). Pak een hoek van je winkel en een raam en laat de rest vrij voor artikelen die net binnen zijn of waar je geen korting op wilt geven. Als je duidelijke signing gebruikt zien klanten echt wel waar ze aan toe zijn.

Beekwilder Uitverkoop HM Sale  Beekwilder Uitverkoop HM Etalage

Beekwilder Uitverkoop HM Sale 2

 

‘Fill your wardrobe, empty our shop’

En daar komt ie weer: gebruik ook vooral veel humor in je communicatie en presentatie. Humor verbindt en geeft een goed gevoel, en dat kunnen wij die last van uitverkoop-onrust hebben, wel gebruiken. COS zette ooit de tekst ‘Fill your wardrobe, empty our shop’ op haar etalages en omdat dat een glimlach opwekt, voel je de eventueel gemiste korting niet zo. Net als hun instore-tekst ‘These are not on sale, because they have just arrived’ een positief onderscheid is tussen wel en geen uitverkoop.

Beekwilder Uitverkoop COS

Passend in deze tijd van verbinding en echt contact maken (maar voor veel professionele modewinkels al jarenlang een gegeven), zijn de ‘private sales events’ voor vaste klanten. Deze winkels doen nooit aan uitverkoop maar organiseren kleine evenementen waar je als vaste klant kort van tevoren over wordt gemaild of gebeld.

Dit doen ze omdat ze de beperkte korting die ze geven graag aan hun trouwe klanten willen geven, en niet aan een toevallige passant. Ze kunnen dit doen omdat ze bijvoorbeeld bijzondere merken en unieke items verkopen. Hier kun je van alles van vinden en over zeggen, maar voor de uitstraling van de winkel vind ik het in ieder geval een zegen.

En ach, als ik eerlijk ben, dan is het uiteindelijk toch zo dat als je iets heel graag wilt hebben, de prijs er net iets minder toe doet…. En dat geeft weer rust in alle onrust.

Elsemieke Beekwilder is creatief directeur bij decoratie- en etalagebedrijf Beekwilder decors & display design