TOP

V&D officieel failliet verklaard

De rechtbank in Amsterdam heeft warenhuisketen V&D officieel failliet verklaard.

Nog vlak voor de jaarwisseling is voor V&D de kogel door de kerk: het warenhuis heeft de surseance omgezet in een faillissement. Voor V&D betekent dit echter niet het einde. “Samen met de curatoren, en onze medewerkers werken wij hard aan een zo goed mogelijke doorstart”, laat het bedrijf weten in een persbericht. “In de afgelopen weken hebben zich al tientallen geïnteresseerde partijen gemeld.

Baan kwijt

De 10.300 medewerkers van V&D kunnen vanaf zaterdag een ontslagbrief op de deurmat verwachten. De lonen worden komende weken overgenomen door het UWV.

Open

De warenhuisketen probeert de winkels zo lang mogelijk open te houden: “Hoe beter V&D en La Place kunnen blijven ‘draaien’ des te groter is de kans op een nieuwe toekomst.”

Leveranciers en schuldeisers
Brancheorganisatie Modint meldde begin deze week dat leveranciers geen voorjaarscollectie meer leveren aan het noodlijdende warenhuis. De schuld aan de leveranciers loopt volgens Modint nu al ‘in de miljoenen’. Schuldeisers kunnen via de website van V&D een vordering indienen.

Cadeaubonnen
Ook de € 9,5 miljoen cadeaubonnen van de V&D die in Nederland in omloop zijn, kunnen niet meer ingeleverd worden. Modewinkeliers in onder meer Twente en Eindhoven spelen hier slim op in met speciale acties.

Problemen

Begin dit jaar belandde V&D in de problemen. Na een hoop gedoe met gedwongen loonoffers voor het personeel, verlaging van winkelhuren en ontslagen, leek de wind weer een beetje in de zeilen V&D te komen. Een akkoord met de vakbonden en verhuurders, een nieuwe distribiteur en een kapitaalinjectie zorgden voor een positieve wending. Helaas was dit niet genoeg voor de Amerikaanse eigenaar Sun Capital.