TOP

Verbod op plastic tasjes gaat door: wat nu?

De Tweede Kamer besloot op 17 december dat het verbod op plastic tasjes gewoon van kracht wordt per 1 januari 2016. Wat zijn de alternatieven voor de plastic tas? En valt het verbod te omzeilen?

Even leek het erop dat het verbod op plastic tasjes uitgesteld zou worden, maar staatssecretaris Sharon Dijksma zei donderdag 17 december 2015 in de Tweede Kamer dat het per 1 januari niet meer is toegestaan gratis plastic tassen te verstrekken. Wel zei Dijksma dat er in het begin terughoudend gehandhaafd zal worden door de inspectie. Tassen die zijn gemaakt van papier of andere materialen dan plastic mogen nog wel gewoon gratis worden weggeven bij de kassa, aldus een persbericht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Omzeilen van verbod?

Als een winkelier geld vraagt voor een plastic tas is het wel toegestaan. Als richtprijs geeft het ministerie een bedrag van 25 cent, maar een retailer mag de prijs zelf betalen. Is 1 cent een mooie prijs die de consument bereid is te betalen? Een jurkje voor 79,98, maar inclusief een tas 79,99? Het is aan de retailer daar een creatieve oplossing voor te bedenken.

Alternatieven

Maar misschien is het ook wel eens goed om een alternatief voor de plastic tas te gaan gebruiken. Uiteindelijk is plastic niet heel erg bevorderlijk voor het milieu. Voor wie wil bijdragen aan een beter milieu, eerder dit jaar zetten we een aantal alternatieven op een rij.

BEKIJK HIER DE ALTERNATIEVEN VOOR DE PLASTIC TAS