TOP

Winkelhuurprijs in Amsterdamse winkelstraten gestegen

De huur van winkels in Amsterdamse straten is het afgelopen jaar met 4.3 procent gestegen. Collier International onderzocht de winkelhuren in 6 Nederlandse steden.

Winkeliers betalen in Amsterdam het meeste huur voor hun winkel. De afgelopen twaalf maanden is de huurprijs in winkelstraten zelfs met 4.3 procent gestegen. Ook de steden Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Eindhoven en Den Haag zijn onderzocht. Hier stegen de huren niet. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van EMEA Retail Snapshot Q3 2014 van Colliers International.

Amsterdam

Een Amsterdamse retailer die een winkel in een winkelstraat heeft  is 4,3 procent meer huur kwijt dan twaalf maanden terug. Gemiddeld betaalt een winkelier 217 euro per vierkante meter. Retailers die hun winkel in een winkelcentrum hebben betalen evenveel als vorig jaar:  gemiddeld 133.30. euro. Heb je een winkel in een Amsterdamse winkelstraat? Dan betaal je dus 83,70 euro meer dan wanneer je in een winkelcentrum zou zitten.

Rotterdam

In Rotterdam maakt het niet uit of je een winkel hebt in een straat of winkelcentrum: op beide locaties ben je gemiddeld  167 euro per vierkante meter kwijt, net als vorig jaar.

Utrecht

Utrechtste winkeliers betalen – net als vorig jaar –  in een winkelstraat gemiddeld 150 euro per een vierkante meter. Winkeliers in een shoppingcentrum zijn er met 0,2 procent op vooruit gegaan: de prijs ligt nu op 104 euro per vierkante meter. Utrechtse winkeliers in een shoppingcenter besparen dus gemiddeld 46 euro ten opzichte van de collega-winkeliers in een straat.   

Maastricht

In het zuiden van het land ben je als ondernemer in een straat ook duurder uit. Gemiddeld betaal je net als in 2013 voor één vierkante meter 150 euro. In een winkelcentrum ben je goedkoper uit: de gemiddelde huurprijs per vierkante meter ligt daar op 83.30 euro. Dit is 9.1 procent minder dan vorig jaar. Maastrichtse winkeliers in een winkelstraat zijn dus gemiddeld 66,70 euro duurder uit.

Eindhoven

Ondernemers uit Eindhoven zijn gemiddeld 150 euro aan huur kwijt, wanneer ze in een winkelstraat zitten. In een shoppingcentrum zijn ook zij voordeliger uit: 83 euro is daar de gemiddelde huurprijs per vierkante meter. Een verschil van 67 euro dus, evenals vorig jaar.

Den Haag

Retailers die in een Den Haagse winkelstraat zitten betalen gemiddeld 120.3 huur per vierkante meter.  In een shoppingcentrum ligt dit getal lager: 83.30 zijn winkelieren hier gemiddeld kwijt. Een verschil van 37 euro, net als vorig jaar.

Benieuwd naar alle onderzoeksresultaten? Klik dan hier.