TOP

Bestseller kindermode: Lancelot4kids in Bergen

Voor de rubriek Bestseller interviewt Bengels winkeliers over de gang van zaken in hun winkel. Deze week bellen we met Dieuwke Verhage van kinderwinkel Lancelot4kids in Bergen. “Door dit warme weer zijn de shirts met korte mouw uit mijn wintercollectie al weg.”

Nederland geniet volop van het warme weer en dat betekent automatisch dat het stil is de winkelstraat. Dat merkt ook Dieuwke Verhage, eigenaar van kindermodewinkel Lancelot4kids in Bergen (NH) dat kinderkleding verkoopt voor de leeftijd van nul tot zestien jaar. “Het is nu wel stil vanwege de warmte en daardoor loopt de verkoop van winterjassen wel wat achter. Normaal gesproken verkoop ik die al in de eerste week dat school begint. Daarentegen lopen andere items weer weer heel goed.”

 

Jurkjes en rokjes

 

De jurkjes en rokjes verkoopt Verhage bijvoorbeeld wel heel gemakkelijk. “Gecombineerd met een leuk sokje kunnen de meisjes nog lang door met blote beentjes. En voor jongens zijn de shirts met korte mouw al uitverkocht. Ik maak me geen zorgen over de tegenvallende verkoop van winterjassen, hoor. Als het één week regent en kouder is, dan gaat het vanzelf lopen.”

 

Later leveren 

 

Toch zou de ondernemer graag zien dat merken later hun collecties zouden uitleveren. “Als ze gezamenlijk besluiten om eind augustus of begin september de winter uit te leveren, omdat nu eenmaal de zomer lang aanhoudt en de winter laat begint, is alles opgelost. Nu kreeg ik van bepaalde merken begin juni de winterjassen al binnen bijvoorbeeld, dan denk je als merk niet mee. Ik heb geen grote opslag, dus ik moet ruimte maken en bovendien geld reserveren voor inkoop. Dat geldt natuurlijk voor alle zelfstandige winkeliers.”

 

Lancelot4kids Gymp en Bess

Lancelot4kids verkoopt kleding van nul tot en met 16 jaar.

 

‘The only way is up’

 

Ondanks de wat tegenvallende verkoop van de winter, maakt Verhage zich geen zorgen over de verkoopcijfers. Ze startte de winkel en de webshop vijf jaar geleden midden in de crisis en weet precies hoe ze zich moet onderscheiden. “Ik ben gestart in een moeilijk periode en mag nog steeds niet mopperen. The only way is up. Ik vind wel dat ik een iets andere winkel heb dan de rest van Nederland. Ik verkoop natuurlijk ook merken die je ook in andere winkels ziet, maar richt me voornamelijk op onbekende merken uit het midden en hogere segment.”

 

Labels

 

Lancelot4kids verkoopt labels als Vingino, Barts, Shoesme en Gymp, en – zoals Verhage dat noemt – ‘minder commerciële’ merken als Chloë, Stella McCartney, Karl Lagerfeld, Woolrich, Stone Island en Little Marc Jacobs. De wintercollectie is vanwege de ligging van het kustdorp Bergen, vlakbij zee, minder uitgebreid dan de zomercollectie.

 

Beurzen

 

Dit seizoen heeft ze een paar nieuwe merken ingekocht, zoals Boxbo regenlaarsjes. “Ik ga alle beurzen af in Europa, zoals Playtime en Pitti Bimbo, op zoek naar onderscheidende en schaarse collecties. Als ik iets nieuws aantref, is mijn eerste vraag altijd hoeveel verkooppunten ze in Nederland hebben. Als dat er meer dan vijf zijn, loop ik door. Met Kleine Fabriek heb ik niks, daar staat alles wat de gemiddelde kinderwinkel in Nederland ook heeft. Ik ga erheen omdat ik benieuwd ben en m’n gezicht wil laten zien. Maar het is elke keer hetzelfde, elke keer opnieuw.”

 

Lancelot4kids laarsjes

Boxbo regenlaarsjes, dit seizoen nieuw ingekocht door Lancelot4kids.

 

Conceptstores

 

Naast kleding en schoenen verkoopt Lancelot4kids ook ondermode, sieraden en speelgoed. “Ik heb helaas geen ruimte voor interieurspullen”, zegt Verhage. “Ik zou het graag willen, want ik hou van conceptstores, maar daarvoor heb ik hier geen ruimte. Ik heb 100 vierkante meter tot mijn beschikking en kan niet uitbreiden. Verhuizen is geen optie, want dit is een geweldige stek, zo midden in het centrum en naast het restaurant van de biefstukkenspecialist Loetje.”

 

Spontaan 

 

Voor promotie van de winkel en de collectie zet Lancelot4kids social media in. “We zitten op Facebook, Instagram en Snapchat en ik verstuur nieuwsbrieven. Die stuur ik spontaan, als ik er zin in heb en echt iets te melden heb. Ik wil mensen niet gek spammen. Hoewel de meneer die nu mijn webshop doet zegt dat ik het commercieel moet aanpakken. Hij vindt mijn website saai en heeft er nu een gele knalkleur aan toegevoegd. Van mij hoeft dat niet, ik wil geen poespas. Ik weet dat ik commercieel moet zijn, maar ben het niet in de uitstraling van de winkel. Ik hou van rustig, wil bijzonder en uniek zijn.”

 

Verantwoord

 

Verhage gaat graag verder met Lancelot4kids op dit ingetogen manier. Ze volgt de trends, maar pikt er vooral graag uit wat bij haar winkel past. “Ik lees bladen en op Instagram alle merken en wat ik interessant vind pik ik eruit. Helaas loopt de kindermode achter op die voor volwassenen dus dat maakt het niet moeilijk om trends te voorspellen. Ik zie nu dat Kenzo heel hip is. Maar die tijgerkop verkoop ik al zeven seizoenen, dus dat is gewoon doorverkoop. Ik geloof erg in de merken die verantwoord bezig zijn: in Europa gemaakt, gerecyclede stoffen, eerlijk geproduceerd, en daar wil ik ook het meest mijn nek voor uitsteken.”

 

Bont 

 

Ze besluit: “In die lijn durf ik ook te voorspellen dat bont er helemaal uitgaat. Ik koop het in elk geval nooit meer in. Ik heb nog wat jasjes van Woolrich waarin het is verwerkt en die zijn te duur om weg te gooien, maar de nieuwe collectie heeft het al niet meer. En zo hou ik het ook.”

Lancelot4kids is gevestigd aan de Breelaan 2c in het Noord-Hollandse kustdorp Bergen.

 

Foto’s via Lancelot4kids.