TOP

Brandkids failliet; oprichters ontstemd

Kinderkledingwebshop Brandkids is failliet verklaard. De oprichters zijn ontstemd: “Dit jaar zijn we al 14 procent gegroeid, dat doet niemand in de branche ons na.”

Woensdagmiddag 24 februari verleende de rechtbank in Haarlem de online kindermodespecialist Brandkids nog uitstel van betaling. Afgelopen maandag is door de rechtbank het definitieve faillissement van de webwinkel uitgesproken.

Volgens de oprichter ligt de schuld bij grootaandeelhouder Sanoma Ventures. In januari trok moederbedrijf Sanoma namelijk de stekker uit de investeringstak. Sanoma Ventures deed geen nieuwe investeringen meer en het belang in de huidige ondernemingen zou worden afgebouwd.

En daar wringt de schoen volgens de oprichter. “De onderhandelingen met een nieuwe investeerder waren vergevorderd, maar die haakte af omdat Sanoma uitgekocht wilde worden”, zegt hij tegen Quote.

De investeringstak van Sanoma, Sanoma Ventures, verwierf in 2015 een meerderheidsbelang in de Haarlemse kinderkledingwebshop. Zo kon het bedrijf de verdere internationale groei, waaronder die in Duitsland, financieren. SanomaVentures kocht van de drie oprichters een pakket aandelen waardoor zij een meerderheidsbelang verkregen. De overgebleven aandelen bleven in handen van de oprichters.

Doorstart

Volgens Brandkids heeft Sanoma voet bij stuk gehouden om uitgekocht te worden. Dat heeft geleid tot een liquiditeitstekort waardoor een faillissement de enige oplossing was. Curator Janthijn Siebert wil dit verhaal niet bevestigen. “Ik snap de frustratie bij de bestuurder, maar beperk mij tot zeggen dat geïnteresseerde partijen tot donderdag de tijd hebben zich te melden.”

De curator is positief over een mogelijke doorstart, waarvoor al een aantal kandidaten interesse hebben getoond. Brandkids blijft het faillissement ‘onnodig’ vinden. Volgens hem is Brandkids vorig jaar met 37 procent gegroeid. “En in de eerste weken van dit jaar al 14 procent. Dat doet niemand in de branche ons na.”