TOP
Mondkapjes van Condor

De mondkapjesplicht: wat moet ik als winkelier weten?

Veel retailers en consumenten hebben er al een voorschot op genomen, maar vanaf dinsdag 1 december is het dragen van een mond- en neusmasker in publieke ruimtes – dus ook winkels – nu verplicht. Dit is wat je als winkelier moet weten over de mondkapjesplicht.

De nieuwe coronawet is op dinsdag 1 december ingegaan. Daarmee wordt het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. De maatregel geldt ook voor winkels, zowel tijdens de reguliere openingstijden als personal shopping-afspraken. Het kapje mag af als mensen een vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld tijdens een adviesgesprek aan tafel, maar moet weer op bij het opstaan. En ook met een mondkapje op moet iedereen onderling anderhalve meter afstand houden.

Geen sjaals of bandana’s

Volgende punt: waar moet zo’n mondkapje eigenlijk aan voldoen? Het gaat om maskers die de mond en neus volledig bedekken. Een sjaal of bandana omslaan mag niet, een face shield alleen bij uitzondering – waarover straks meer. Wie de mondkapjesplicht niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. De maatregel geldt voor iedereen vanaf 13 jaar, met uitzondering van mensen die vanwege een beperking of een chronische ziekte niet in staat zijn om een mondkapje te dragen.

Eerste verantwoordelijkheid bij winkelier

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt tegen de NOS dat de eerste verantwoordelijkheid voor het handhaven van de mondkapjesplicht in winkels bij de retailer ligt. Zij moeten een actief deurbeleid voeren en klanten erop wijzen dat het dragen van een mondkapje in hun zaak verplicht is. Willen klanten dat niet, dan mag de winkeleigenaar of -medewerker hen de toegang ontzeggen. Let wel: als de handhavers zien dat de regels ergens keer op keer overtreden worden, loopt de ondernemer zelf risico op een boete.

Beperken in werkzaamheden

Hoe zit het met winkelmedewerkers? Iedereen in de publieke binnenruimte dient een mondkapje te dragen, dus óók ondernemers en hun personeel. Werkgevers moeten de maskers aan hun medewerkers beschikbaar stellen of de mogelijkheid bieden om ze te declareren. Acht uur met een mondkapje op staan, kan fysiek erg zwaar zijn. Als zo’n masker het voor winkelmedewerkers echt onmogelijk maakt om hun werk goed te doen, kunnen werkgevers ervoor kiezen om hun personeel in plaats daarvan een spatscherm te laten dragen. Het gaat hierbij om face shields die het gezicht volledig bedekken, niet de schermen die je op je kin kunt zetten. De drager moet er dan wel rekening mee houden dat spatschermen niet dezelfde werking hebben als mondkapjes, omdat ze aan de onderkant en zijkanten open zijn. Goed afstand houden dus.

Credit beeld: condor