TOP

Detailhandel Nederland: ‘Schaf reclame- en precariobelasting volledig af’

Belangenbehartiger Detailhandel Nederland pleit ervoor om lokale lasten voor winkeliers te verlagen en de reclame- en precariobelasting volledig af te schaffen.

Sinds de gemeenteraadverkiezingen van 2014 is de ozb-afdracht voor winkeliers in 77 procent van de gemeenten verhoogd met meer dan de inflatie. In 152 gemeenten gaat het om een stijging van meer dan 10 procent. Dat meldt Detailhandel Nederland via een persbericht. Daarom pleit de belangenorganisatie voor het afschaffen van reclame- en precariobelasting.

Precario- en reclamebelasting

Naast de ozb betalen winkeliers in 2017 andere lasten zoals precario- en reclamebelasting. Een gemeente kan belasting heffen op naamborden, lichtbakken, luifels en uitstallingen. Detailhandel Nederland noemt deze belastingen niet uit te leggen, tijdrovend om te controleren en een ergernis voor winkeliers.

In Groningen is de winkelier het meest kwijt: 3474 euro aan ozb. In Texel zou dezelfde winkelier een heel stuk goedkoper uit zijn met 509 euro.

Honderden euro’s

Dolf Kloosterziel van Detailhandel Nederland: “Voor een simpel reclamebord moeten winkeliers soms al honderden euro’s per jaar afdragen aan de gemeente. Dat is natuurlijk niet meer van deze tijd. Reclameborden, luifels en uitstallingen zijn onderdeel van het hebben van een winkel. Aangezien een grote stad als Amsterdam al is gestopt met de reclamebelasting, hebben andere steden geen excuus meer om dat voorbeeld niet te volgen.

Detailhandelsvriendelijk beleid

Detailhandel Nederland lanceerde afgelopen week haar verkiezingsbrochure waarin zij gemeenteraadsleden oproept voor detailhandelsvriendelijk gemeentelijk beleid. Naast de belastingen noemt de spreekbuis van Nederlandse winkeliers tegengaan van winkelleegstand, een gastvrij parkeerbeleid en het verhogen van veiligheid in winkelgebieden.